Forţele de ordine, cu ochii pe „turiştii electorali” – Campania „Votează legal!”, demarată şi în Dolj

0
456

Reprezentanţii structurilor judeţene din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor au lansat, ieri, la nivel local, campania „Votează legal!”. După o conferinţă de presă desfăşurată la sediul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Dolj, în care au fost prezentate şi câteva date privind măsurile dispuse pentru ziua referendumului, membrii Centrului de Comunicare Judeţean au împărţit materiale informative în centrul municipiului, în Piaţa „Mihai Viteazul”.

Pentru o bună desfăşurare a campaniei electorale premergătoare referendumului din 29 iulie, dar şi pentru evitarea oricăror incidente în ziua votului, reprezentanţii structurilor judeţene din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor, respectiv Poliţie, Jandarmerie, Poliţie de Frontieră şi ISU, sunt, din nou, „pe baricade”, în această perioadă. Astfel, peste 1.300 de poliţişti de la IPJ Dolj, 259 de jandarmi de la IJJ Dolj şi GJMb Craiova, 256 poliţişti de frontieră din cadrul STPF Dolj şi 263 de lucrători ai ISU Dolj vor fi angrenaţi în misiuni de pază a secţiilor de votare, asigurarea ordinii şi liniştii publice şi verificarea sesizărilor primite având ca obiect încălcarea prevederilor legale privind desfăşurarea referendumului.

Astfel, din cele 519 secţii de votare ce vor funcţiona în judeţ, IPJ Dolj asigură paza la 278, IJJ Dolj la 94 plus sediul Biroului Electoral Judeţean Dolj, GJMb Craiova la 12 secţii, STPF Dolj la 57 de secţii, ISU Dolj la 76 de secţii, iar cadrele Serviciului Judeţean pentru Imigrări Dolj vor răspunde de două secţii de votare. Pentru că, în conformitate cu prevederile legale, în ziua referendumului orice cetăţean poate vota oriunde în ţară, oamenii legii şi-au luat măsuri de prevenire a turismului electoral. Astfel, potrivit reprezentanţilor IPJ Dolj, în această perioadă se desfăşoară întâlniri cu reprezentanţii firmelor de transport din judeţ, cărora li se atrage atenţia asupra riscurilor la care se expun în condiţiile în care nu-şi vor respecta traseele sau vor încălca legislaţia în ziua referendumului, iar pe 29 iulie, toţi poliţiştii de la Rutieră vor fi în stradă. S-a dispus deja constituirea a 17 filtre rutiere care vor încerca să acopere toate drumurile naţionale şi judeţene, dar şi intrările în oraş, însă vor fi şi patrule mobile, care vor face legătura între acestea.

În plus, în cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate la sediul IPJ Dolj, a fost lansată şi Campania MAI „Votează legal!”. „În cadrul acestei campanii încercăm să ajungem la cât mai mulţi cetăţeni, să îi informăm că votul multiplu este o infracţiune care se pedepseşte cu închisoarea. Nimeni nu trebuie să-şi facă iluzii, pentru că ne va fi foarte uşor să-i identificăm pe cei care votează de mai multe ori, indiferent de localităţile în care îşi exercită acest drept. Asta pentru că, la închiderea urnelor, listele cu votanţi vor fi centralizate la Autoritatea Electorală Permanentă, de unde se va comunica dacă au fost persoane ce au votat de mai multe ori, iar poliţiştii vor acţiona cu fermitate”, a precizat comisar-şef Adrian Căpraru, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj şi şeful Centrului de Comunicare Judeţean Dolj – din care mai fac parte purtătorii de cuvânt ai instituţiilor aflate în subordinea MAI.

După conferinţa de presă au fost împărţite, în centrul Craiovei, pliante cu recomandări şi cu prevederile legale în materia votului multiplu, astfel de activităţi de informare a populaţiei urmând să se desfăşoare până la finalul campaniei electorale, în tot judeţul.