„Bariera Vâlcii” va fi gata de Paşte

0
232

Se asfaltează, începând de ieri, pe „Bariera Vâlcii”. Viceprimarul Craiovei, Dan Daşoveanu, cel care supraveghează de câteva luni această lucrare, a declarat că strada trebuie să fie gata pentru recepţie de Paşte. Termenul de două săptămâni nu poate fi schimbat decât dacă vor fi ploi torenţiale în această perioadă.

Strada „Bariera Vâlcii” se asfaltează într-un ritm alert, ieri fiind prima zi în care stratul de bitum s-a aşternut peste nisipul şi pietrişul pe care oamenii l-au văzut continuu mai bine de doi ani. „S-au terminat toate lucrările specifice în vederea pregătirii terasamentului şi azi a început asfaltarea. Deocamdată lucrăm cu un singur finisor, dar spre seară vom aduce un număr de 25 de maşini cu care se va lucra pentru a se recupera din timp”, a precizat viceprimarul Craiovei, Dan Daşoveanu, care supraveghează de câteva luni şantierul din Bariera Vâlcii, între acesta şi oamenii care locuiesc pe această stradă legându-se chiar o prietenie.

Trei straturi de asfalt

Pe această stradă se vor turna trei straturi de asfalt, primul, la care se lucrează acum, fiind cel de bază. Potrivit viceprimarului Dan Daşoveanu, după ce se va turna şi cel de-al doilea strat de bitum, se vor ridica toate gurile de canal cu 4 centimetri astfel încât, când se va aşeza şi ultimul strat, să se fie la acelaşi nivel. „Noi sperăm să terminăm primele două straturi, pe toată lungimea, în această săptămână. Cel de-al treilea strat, cel de uzură, va fi turnat săptămâna următoare, astfel încât de Paşte trebuie să terminăm complet această stradă”, a menţionat Daşoveanu. Strada a mai câştigat aproape o bandă, fiind lăţită pe laterale, iar trotuarele sunt terminate deja.

Ploile opresc lucrarea

Cel mai mare duşman al şantierului este însă vremea. Ploile torenţiale, cu volum mare de apă, ar fi singurele care ar determina constructorii să oprească operaţiunea de asfaltare. „Se va asfalta la flux continuu atât cât se poate, adică să nu plouă. Noi am pregătit terenul şi, dacă ploaia este slabă, nu va fi o problemă fiindcă apa se scurge, fiind absorbită de nisip. Dacă va ploua masiv, atunci va trebui să oprim maşinile de asfaltare fiindcă nu se poate turna asfalt pe un teren pe care bălteşte apa”, a mai spus Dan Daşoveanu. Autorităţile se aşteaptă, ce-i drept, să plouă, prognozele fiind nefavorabile pentru următoarele zile.

Un contract de 11 milioane de euro

Strada „Bariera Vâlcii” a fost scoasă la licitaţie la pachet cu alte două bulevarde pentru a fi reabilitată cu fonduri europene. În octombrie 2013, contractul de execuţie a fost adjudecat la suma de 39,89 milioane de lei, echivalentul a 11 milioane de euro, de asocierea de firme: Tel Drum – lider de asociere, Dancor Romconstruct, Imob Lux Construct şi Garden Center Grup. Tel Drum a preluat strada „Râului”, Dancor – strada „Caracal”, Imob Lux – strada „Bariera Vâlcii”, iar Garden Center s-a ocupat de spaţiile verzi. Conform caietului de sarcini şi contractului de execuţie, strada „Bariera Vâlcii” ar fi trebuit să fie gata în nouă luni, dar, din pricina neînţelegerilor cu constructorii, termenul s-a prelungit la doi ani.