Cristian Dobre, fost preşedinte al CCI Dolj: „În dosarul lui Mihai Vlasov vor apărea şi alte acuzaţii”

0
60
Mihail M. Vlasov

Preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, avocatul Mihail M. Vlasov a fost ridicat marţi de procurori şi condus la sediul DNA pentru audieri, după ce a fost surprins în flagrant în timp ce primea aproximativ 200.000 de euro. Ieri, procurorii solicitau arestarea preventivă a preşedintelui CCR și într-un final s-a primit mandate pe 30 de zile. În schimbul acestor bani, Vlasov ar fi trebuit să-şi folosească influenţa. Intervenţia promisă de către preşedintele CCIR, Mihail Vlasov, era pentru un dosar aflat la Curtea de Arbitraj, unde fiica sa Vanda Vlasov este prim-vicepreşedinte. El a promis că-şi va folosi influenţa pentru a obţine o soluţie favorabilă în cadrul acestui dosar, care îl viza pe denunţător.

Fostul preşedinte al Camerei de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj, Cristian Dobre a declarat ieri, pentru cotidianului Cuvântul Libertăţii, că exact acesta a fost unul din motivele principale pentru care conducerea de atunci a CCI Dolj a denunţat abuzurile lui Vlasov la DNA şi a întreprins o serie de măsuri pe linia arbitrajului. „Până la urmă orice pasăre pe limba ei piere, noi am denunţat atunci toate abuzurile făcute de preşedintele Camerei de Comerţ a României. În plus, când am ajuns la Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Dolj am încercat să rezolv una din cele mai mari probleme şi anume, să elimin toate acele zone de conflict de interese care existau la Curtea de Arbitraj, de altfel foarte utilă pentru rezolvarea litigiilor. Între timp a mai apărut medierea, dar totuşi arbitrajul rămâne o formulă extrem de uzitată atât în SUA cât şi în Europa. Am semnalat atunci o serie de anomalii în ceea ce reprezintă buna funcţionare a Curţii de Arbitraj. Mai exact. Când se ajungea la Curtea de Arbitraj, fiecare dintre părţi îşi alegea câte un arbitru, dar dacă nu se cădea de acord, atunci se apela la cel de-al treilea arbitru, un supra-arbitru”, a subliniat Cristian Dobre.

„Mă bucur că până la urmă am mai putut salva ceva”

Cristian Dobre

Vicepreşedintele CCI Dolj a mai precizat şi faptul că s-a încercat şi schimbarea legii în sensul că acest supra-arbitru să fie ales prin tragere la sorţi. „ Asta doream noi, în timp ce Vlasov se autointitula el supra-arbitru şi normal că se creau majorităţi de 2 la 1, ceea ce nu era în regulă. Vlasov  a solicitat în permanenţă  20% din toate sumele colectate, era vorba de sume mari de bani. În mod cert, acum suntem doar la început, organele statului vor reuşi cu siguranţă să construiască pe probe temeinice foarte multe acuzaţii. Dar din punctul meu de vedere nu este doar Vlasov vinovat pentru că nu ar fi putut de unul singur  să facă atâtea ilegalităţi. Totul s-a făcut cu o largă majoritate. Eu mi-am radicalizat de mai multe ori mesajul la şedinţe, inclusiv la o şedinţă a Colegiului de Conducere, vizavi de mai mulţi, pentru că nu este doar Vlasov vinovat de decredibilizarea Camerei de Comerţ a României. Mă bucur că până la urmă am mai putut salva ceva, dar îmi pare rău că în loc să ne ocupăm de mediul de afaceri, de dezvoltarea asociaţiei patronale, noi a trebuit să facem demersuri pe la DNA, să tragem semnalul de alarmă că acolo ceva nu este în regulă. În mod cert cel care va prelua conducerea Camerei va cere să se efectueze un audit şi sper ca acela să fie omul potrivit, să aibă pregătirea necesară şi dorinţa de a face ceva”, a spus Cristian Dobre, directorul companiei Polystart, actual vicepreşedinte al CCI Dolj.

CCI Dolj la un pas de dezafiliere

Gabriel Vlăduţ

Trebuie amintit că în urmă cu un şi jumătate, un grup de 12 Camere Judeţene de Comerţ, inclusiv CCI Dolj,  s-au adresat DNA solicitând anchetarea preşedintelui CCIR, Vlasov  pentru abuz în serviciu în legătură cu modul de administrare a patrimoniului Camerei de Comerţ şi Industrie a României. Lui Vlasov i s-a reproşat atunci că a cheltuit a peste 1.300.000 de euro peste plafonul care îi fusese aprobat de AGA, deşi CCIR fusese pe pierdere in 2011. „Am luat şi noi la cunoştiinţă despre ceea ce i s-a întâmplat domnului Vlasov şi este absolut real ceea ce s-a scris în acel comunicat al DNA. De fapt CCI Dolj alături de alte 11 Camere din ţară a început demascarea faptelor ilegale pe care le săvârşea domnul Vlasov din funcţia sa de preşedinte a Camerei de Comerţ a României. De aceea ne-am ales şi cu un proces. Vlasov solicitase chiar dezafilierea CCI Dolj, dar noi am câştigat la toate instanţele, iar acum CCI Dolj funcţionează cu drepturi depline….”, a subliniat Gabriel Vlăduţ, actual preşedinte al CCI Dolj.

11.000.000 lei, cu destinaţia “fond la dispoziţia Preşedintelui”

Mihail Vlasov, în vârstă de 70 de ani, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României din 2007. În perioada iunie – decembrie 2008 a deţinut şi un mandat de deputat. Este tatăl a două fete – Vanda Anamaria Vlasov şi creatoarea de modă Ingrid Vlasov – şi socrul fostului ministru de Interne Cristian David (PNL), căsătorit cu cea dintâi. În 2012 Mihail Vlasov a fost reclamat la DNA pentru corupţie. “Preşedintele CCIR, dl Mihail M. Vlasov a cheltuit, în anul 2011, suma de 12.239.098 lei, existând indicii serioase în sensul că aceşti bani nu au fost cheltuiţi doar în interesul CCIR. Cu ocazia dezbaterilor, în Adunarea din 23 aprilie 2012, a Execuţiei Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al CCIR pe anul 2011 (punctul 3 de pe ordinea de zi), am observat că, în Anexa nr.2 (Execuţia Bugetului de Venituri şi Cheltuieli anul 2011), punctul 4 (Cheltuieli cu serviciile executate de terţi), litera l (fond la dispoziţia Preşedintelui), în coloana intitulată “prevederi 2011″ a fost menţionată suma de 12.400.000 lei, în loc de 6.300.000 lei, asa cum aprobaseră membrii Camerei Naţionale, în Adunarea din data de 19 mai 2011”, se arată în sesizare.
În plus, pentru 2012, în ciuda deficitului bugetar înregistrat în anul 2011, (de aproximativ 1.143.000 Euro), preşedintele  Vlasov, a propus spre aprobarea Adunării  suma de 11.000.000 lei, cu destinaţia “fond la dispoziţia Preşedintelui”.