Începe Festivalul Naţional de Muzică „Portativul veseliei”

0
485

Aproape 50 de copii și tineri, din toata țara, concurează pentru trofee

Asociaţia Club ARTI, Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport Dolj, Casa de Cultură „Traian Demetrescu” şi Radio România Oltenia organizează, astăzi și mâine, la Craiova, cea de-a VII-a ediție a Festivalului Naţional de Muzică „Portativul veseliei”. Nu mai puțin de 48 copii și tineri (dintre care opt participă la categoria „Campioni”), cu vârste cuprinse între 5 și 18 ani, din 15 orașe ale țării, concurează pentru un trofeu la secțiunile Interpretare, Creație și Videoclip.

Festivalul Național de Muzică „Portativul veseliei” are ca scop descoperirea de noi talente şi promovarea lor la nivel naţional şi internaţional. Și în acest an evenimentul se bucură de o numeroasă participare, concurenții venind din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Dr. Tr. Severin, Iași, Ilfov, Oradea, Petroșani, Piatra Neamț, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Jiu, Vulcan.

Concursul se desfășoară astăzi, între orele 11.00 și 20.00, la Hotel Flormang din Craiova, participanții urmând să evolueze pe trei secțiuni: Interpretare, Creație și Videoclip. Prima dintre ele are mai multe categorii: „Solişti piese ritmate” (5-7 ani, 8-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani), „Solişti piese lente” (5-7 ani, 8-10 ani, 11-14 ani, 15-18 ani), „Grupuri mici” și „Campioni” (vor participa câştigătorii locurilor I în ediţiile 2006-2009 şi ai trofeelor pe categorii de vârstă în 2010 şi 2012).

Juriul este prezidat de compozitorul Claudiu Bulete și îi are ca membri pe Cristian Alivej – compozitor, Mirela Dada – profesor de muzică în București, Florin Neagoie – artist liric la Filarmonica „Oltenia”, Oana Paciurea și Marius Onofrei – coregrafi. Li se vor alătura însă și copii și tineri care, la edițiile anterioare, și-au demonstrat talentul pe scena acestui festival. «Participanţii cu vârste între 5 şi 11 la categoria „Campioni” vor face parte din juriul copiilor pentru secţiunea Interpretare, iar cei mai mari, de 11 ani, vor face parte din juriul festivalului», a precizat Dana Neagoie, directorul festivalului.

Gala de premiere va avea loc mâine, 20 iulie, ora 13.30, și va fi urmată, în aceeași zi, la ora 20.00, de confruntarea campionilor la cele trei secțiuni. La Interpretare vor fi acordate Premiile I, II, III şi menţiuni, la fiecare categorie de vârstă şi la fiecare subsecţiune („Solişti piese ritmate”, „Solişti piese lente”, „Grupuri mici”, „Campioni”). De asemenea, se vor acorda patru trofee pe fiecare categorie de vârstă concurentului cu media cea mai mare, participant la ambele secţiuni („Solişti piese lente” şi „Solişti piese ritmate”), un trofeu pentru „Grupuri mici” şi unul pentru „Campioni”. «Marele trofeu va fi înmânat unui singur concurent, indiferent de secţiunea la care participă, considerat cel mai complex participant», precizează organizatorii.