Bondrea: „Dinamo e echipa cea mai hulită din ţară”

0
499

Severinul încearcă să dea lovitura în prima etapă, când lângă Dunăre vin „câinii roşii”

Marian Bondrea

O singură dată a fost Severinul în Liga I şi nici măcar acel sezon, nu i s-a contabilizat, petrecându-se pe timp de război, în 1941. 71 de ani a aşteptat urbea dunăreană pentru a juca fotbal la nivel înalt. A mai avut echipe bune, chiar pe vremea când Ilie Balaci îşi făcea ucenicia ca antrenor acolo, dar a mai găzduit meciuri de Liga I doar când Ştiinţa şi Pandurii s-au refugiat temporar pe „Municipalul” cosmetizat. Vineri, pentru Gaz Metan Severin, cum se chema echipa care a promovat deoarece Poli a spus „pas”, sau CSS Drobeta Turnu Severin, aşa cum o prezintă site-ul oficial al FRF, ori FC Turnu Severin, cum îi place să se recomande acum, va intra în istoria oraşului. Aşteptarea a fost lungă, iar debutul va fi unul pe măsură, contra lui Dinamo, un club care provoacă adversitate maximă în zonă. „Din Craiova ura faţă de Dinamo s-a extins în toată Oltenia, întreaga regiune este anti-Dinamo. De fapt, cred că Dinamo este cea mai hulită echipă din ţară, deşi eu o respect, are o tradiţie importantă, iar după Craiova este a doua echipă care a făcut performanţă în Europa. În plus, are două trofee luate în ultimele două meciuri oficiale, aşa că are şi formă şi moral” spune Marian Bondrea, cel care a antrenat în Ştefan cel Mare, acum un deceniu şi jumătate. De altfel, strategia actuală a lui Bonetti, de a promova tineri jucători, este asemuită de tehnicianul de 62 de ani cu perioada în care el îi promova în prima echipă a „câinilor” pe Florentin Petre, Mihalcea, Hâldan, Tararache sau Cezar Dinu. .„Îl admir pe Bonetti pentru filosofia sa de joc, dar mai ales pentru curajul său de a promova tineri jucători. La fel ca şi la FC Naţional, când am plecat de la Dinamo am lăsat o echipă care a câştigat apoi campionate. Poate asta a fost soarta mea, doar să creez echipe” spune, cu evident regret în glas, antrenorul Severinului.

Se tem de Dănciulescu şi Ţucudean

Dar febleţea lui Bondrea din perioada Dinamo, dar şi de pe vremea când antrena Electroputere Craiova, este Ionel Dănciulescu, posibil adversar vineri seara: „Sunt mândru că l-am promovat pe Dănciulescu, este excepţional ca jucător şi om, fără calitate umană nu poţi ajunge mare jucător, e unul dintre fotbaliştii în faţa căruia oricine trebuie să-şi scoată pălăria”. Şi secunzii lui Bondrea au trecut „pătat” de alb-roşu, Florin Pârvu şi „Jerry” Gane evoluând în tricoul lui Dinamo. Dacă olteanul evită subiectul, ploieşteanul vorbeşte de perioada Dinamo: „Mă leagă amintiri frumoase de Dinamo, am luat Cupa şi campionatul şi am prins şi naţionala. Am fost coechipier cu Dănciulescu şi mi se pare la fel de periculos la atunci” afirmă Pârvu. „Danciu” culege aprecieri şi de la Bălace: „E mare jucător, unii nu au meciuri în cariera lor câte goluri a marcat el”. Doar pe portughezul Hugo Moutinho nu-l impresionează veteranul dinamovist: „Nu Dănciulescu, ci Ţucudean e pericolul principal, a fost extraordinar în Supercupă” spune lusitanul.

La Herculane, pentru a scăpa de căldură şi presiune

Pentru a pregăti meciul cu Dinamo, Bondrea s-a retras cu băieţii săi către Băile Herculane, staţiunea care poate conferi serenitatea necesară debutului. Tehnicianul sexagenar nu este tocmai mulţumit de toate condiţiile oferite de club, în schimb îşi laudă elevii, majoritatea compunând echipa care a promovat. „Ne-am retras la Herculane pentru a avea linişte înainte de meci, jucătorii trebuie să se concentreze la ceea ce avem de făcut, nimic nu trebuie să le distragă atenţia înainte de meciul cu Dinamo. Nu putem spune că noi nu avem ce pierde, fiindcă avem ce pierde: punctele şi încrederea fanilor. Am păstrat scheletul echipei care a promovat, fiindcă aceşti jucători merită să beneficieze de performanţa lor şi să joace în Liga I. Nu suntem echipă de ţărănuşi, jucătorii noştri sunt deştepţi şi mizez pe inteligenţa lor. Sper ca jucătorii mei să depăşească tracul debutului sau al  redebutului în Liga I şi să arate că nu a fost o promovare întâmplătoare. Trecem prin momente grele la club, nu avem ceea ce trebuie pentru nivelul primei ligi” este radiografia făcută de Bondrea celei mai noi echipe din Liga I.

Francezul Joel a impresionat

Deşi Bondrea nu a vrut să promoveze nume care vor atrage atenţia în noua stagiune, un jucător important pentru severineni ar putea fi Thomas Joel, un atacant francez de 25 de ani, cu origini din Guadelupa. Acesta a avut şi cea mai mare ocazie în meciul cu Roma, o bară cu o lovitură de cap din plonjon.  Joel este un vârf masiv, dar posedă o tehnică bună, are ştiinţa jocului şi şi-a impresionat deja colegii. El a fost format la Bordeaux şi a evoluat în Scoţia la Hamilton şi în Grecia la Ionikos. Celelalte achiziţii ale verii pentru FC Turnu Severin sunt foştii jucători ai Ştiinţei, Ologu şi Buleică, Dragalina de la FC Olt, Ducu Ninu de la Viitorul, portarii Iordan şi Marinescu, Al. Stan şi Pătraşcu de la Astra şi sârbul Jovan Golici.

Jerry Gane a obţinut tricoul lui Totti

Ultimul meci amical al Severinului înaintea startului sezonului a fost unul de lux, împotriva Romei lui Zeman, în cantonamentul italienilor de la Riscone di Brunico. Aproape 300 de kilometri au făcut severinenii în ziua meciului pentru onoarea de a se întâlni cu „giallo-rossi”, care s-au impus cu 2-0. „Roma a aliniat toate vedetele, iar toţi s-au comportat extraordinar, mai ales Zeman şi Totti, unde este valoare este şi modestie” a spus Bondrea despre experienţa cu Roma. A fost meciul care i-a „călit” pe severineni, dar şi prilej pentru „suveniruri”, respectiv schimburi de tricouri şi fotografii cu Totti şi compania. Deşi căpitanul Bălău a schimbat fanionul cu căpitanul Romei, cel care s-a ales cu tricoul acestuia a fost Jerry Gane. „Nedved” Bălace, care a mai întâlnit Roma pe vremea când juca la Poli, a schimbat tricoul cu Burdisso, argentinianul care a marcat primul gol, dar Olah se mândreşte cu echipamentul unui campion din Premiere League, chilianul Pizarro fiind împrumutat sezonul precedent la Manchester City. „Lobonţ a fost o gazdă de excepţie, iar să joci cu Roma este o mare onoare” a afimat secundul Pârvu, care a fost coechipier cu „Pisica” la Dinamo. Jucătorul care i-a impresionat cel mai mult pe olteni a fost însă uruguayanul de 18 ani Nicolas Lopez, cel care a şi marcat al doilea gol al Romei în amicalul cu Severinul.