Cinematograful „Patria” din Craiova va primi numele lui Amza Pellea

0
173

Alte săli din ţară vor purta numele unor artişti precum Sergiu Nicolaescu, Draga Olteanu Matei şi Sebastian Papaiani

Mai multe cinematografe din reţeaua RADEF sunt în curs de modernizare şi reabilitare, unele dintre acestea urmând să primească şi nume noi, ca „Sergiu Nicolaescu”, pentru Sala „Victoria” din Târgu Jiu, „Draga Olteanu Matei”, pentru Sala „Dacia” din Piatra Neamţ, „Amza Pellea”, pentru „Patria” din Craiova.

Reprezentanţii Regiei Autonome de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film” (RADEF) au declarat pentru MEDIAFAX că instituţia pregăteşte digitalizarea, reabilitarea şi modernizarea următoarelor săli de cinema: „Victoria” din Târgu Jiu, care se va numi „Sergiu Nicolaescu”, „Dacia” din Piatra Neamţ, care se va numi „Draga Olteanu Matei”, „Modern” din Piteşti, care se va numi „Sebastian Papaiani”, „Porţile de Fier” din Drobeta-Turnu Severin, care se va numi „Geo Saizescu”, „Patria” din Craiova, care se va numi „Amza Pellea”, şi „Unirea” din Botoşani, al cărui nume nu se va schimba.

«România Film îşi propune ca anul acesta să înceapă şi să continue lucrările de reabilitare la cel puţin trei săli de cinema din ţară. La Sala „Victoria” din Târgu Jiu se lucrează la proiectul de modernizare şi s-au purtat discuţii cu diferite companii pentru a găsi un partener privat care să ni se alăture în dezvoltarea acestei săli de cinema», a declarat pentru MEDIAFAX Marius Iuraşcu, directorul RADEF. La sala de cinema „Dacia” din Piatra Neamţ au fost deja executate lucrările de reamenajare a grupurilor sanitare, s-a executat hidroizolaţia exterioară şi s-au purtat deja discuţiile cu un partener privat pentru susţinerea digitalizării cinematografului.

La sala din Craiova a fost achiziţionată, în sistem de leasing, aparatura digitală 3D, au fost cumpărate scaunele şi mocheta, aparatele de aer condiţionat au fost deja instalate, iar sistemul de încălzire a fost modernizat. «Sălile de cinema România Film mai sus menţionate încă sunt în curs de reabilitare, modernizare şi digitalizare. Sper ca, până la finalul anului, să le redeschidem cu un nou aspect, potrivit unor săli de cinema RADEF», a adăugat Marius Iuraşcu.

Regia Autonomă de Distribuţie şi Exploatare a Filmelor „România Film” este o regie autonomă în subordinea Ministerului Culturii, nesubvenţionată de la bugetul de stat. Marius Iuraşcu conduce RADEF din 18 iunie 2009.

RADEF este activ implicată în industria cinematografică românească, fiind reprezentantul tradiţional al României în acest domeniu încă din anii ’50. În ultimii 20 de ani, şi-a adaptat activitatea la noile condiţii create de piaţă, prin distribuţia şi exploatarea filmelor. România Film are o reţea de 29 de săli în 20 de oraşe din România. În perioada 2010-2011, RADEF a modernizat trei săli de cinema („Florin Piersic” – Cluj, „Premiera” – Ploieşti, „Europa” – Bucureşti), a digitalizat trei cinematografe („Florin Piersic” – Cluj, „Premiera” – Ploieşti, „Patria” – Craiova) şi a deschis lanţul de minisăli „Caffe Cinema 3 D” („Patria” – Bucureşti, „Premiera” – Ploieşti, „Orizont” – Călăraşi, „Flacăra” – Drobeta-Turnu Severin). Din lanţul de minisăli „Caffe Cinema 3 D”, în 2012 vor mai face parte Alba Iulia, Bistriţa, Deva, Hunedoara, Timişoara, Arad, Iaşi, Vaslui, Galaţi, Brăila şi Constanţa.