Primarul Craiovei, Olguţa Vasilescu: „Eu vă garantez că partea chineză e foarte interesată să ne construiască locuinţele”

0
96

Chinezii aşteaptă cu nerăbdare să construiască locuinţe ieftine pentru Craiova. Primarul Lia Olguţa Vasilescu le-a spus consilierilor, în şedinţa extraordinară de vineri, că municipalitatea nu se grăbeşte să facă târgul, deocamdată, pentru a lăsa uşa deschisă şi altor dezvoltatori interesaţi. Cert este că autoritatea locală a stabilit condiţiile în funcţie de care se vor ridica locuinţele: terenul va fi dat în concesiune, iar apartamentele nu vor fi mai scumpe de 400 de euro pe metru pătrat.

Consilierii municipali au votat ieri, cu majoritate de voturi, revocarea unei hotărâri a CLM Craiova care prevedea contractarea unui împrumut de 32,28 milioane de lei pentru construcţia de locuinţe. Înainte de a fi votată, aleşii locali au interpelat primarul cu privire la soarta cartierului pe care Primăria Craiova intenţionează să îl ridice pe strada „Dimitrie Gerota”, pe locul fostului târg de haine second-hand. Un consilier democrat-liberal a insistat pe lângă autorităţi să precizeze de ce nu se mai merge pe varianta creditului şi care este investitorul care va construi, în schimb, totul pe banii lui.

De ce a căzut varianta cu împrumutul

Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a explicat că varianta cu împrumutul pentru crearea de locuinţe a picat întrucât municipalitatea nu este sigură că îl mai poate realiza. Potrivit primarului, s-a modificat legislaţia, în sensul că nu mai contează doar gradul de îndatorare (n.r. – Craiova are un grad de îndatorare de doar 9%), ci şi avizul Comisiei Naţionale de Împrumuturi, din cadrul Ministerului Finanţelor. „Această comisie nu a mai avizat nici o municipalitate să se împrumute ca urmare a unor angajamente făcute în faţa FMI. Deci nu avem nici o garanţie că ni se va aproba împrumutul”, a precizat Vasilescu.

A căzut şi soluţia cu parteneriatul public-privat

O piedică în calea locuinţelor a fost şi legea parteneriatului public-privat. Lia Olguţa Vasilescu a explicat că s-a încercat să se meargă pe această variantă – prin care municipalitatea punea la dispoziţie terenul, iar dezvoltatorul venea cu banii – dar că nici aceasta nu se mai poate aplica. „Această lege prevede ca, în termen de 30 de ani, locuinţele trebuie să intre în proprietatea statului. Ori noi vrem ca acestea să le rămână craiovenilor pe toată viaţa”. În situaţia în care s-ar fi mers pe această variantă, craiovenii interesaţi de procurarea unei locuinţe în noul cartier ar fi avut, probabil, doar calitatea de chiriaşi.

Primăria Craiova va merge pe concesiune

Se pare că autorităţile s-au oprit totuşi la o variantă pe care pot să meargă. Potrivit primarului, terenul va fi, în cele din urmă, concesionat, varianta fiind una şi pe placul investitorilor „Nu am trecut nici un nume pe documentaţie pentru că s-ar putea să mai fie şi alţi investitori, iar noi avem mai multe terenuri să le oferim, în Valea Şarpelui, pe Dimitrie Gerota şi la Armată (n.r. – pe strada „Caracal”)”, a spus primarul răspunzând, în felul acesta, unei întrebări care i-a fost adresată cu privire la faptul că raportul ce însoţeşte proiectul de hotărâre menţionează intenţia unui investitor privat de a construi locuinţe la Craiova, dar nu i se precizează şi numele acestuia.

Investitorii chinezi au oferte şi de la Bucureşti

Firma chineză cu care municipalitatea a tratat deja construcţia cartierului de locuinţe de pe strada Caracal, pe terenul preluat de la MapN, este în continuare interesată de această lucrare, a ţinut să precizeze primarul Olguţa Vasilescu. „Eu vă garantez că partea chineză e foarte interesată, dar dacă apar şi alţii e foarte bine. Condiţia este să construiască cu 400 de euro pe metru pătrat. Şi atunci nu e nici un fel de problemă. Teren avem, doar să vină şi să construiască. A venit lunar aici şi deja a depus cerere pentru finanţare”, a declarat edilul-şef, care a precizat că tot cu chinezii doresc să construiască şi primarii din Bucureşti, Marian Vanghelie şi Piedone.

Autorităţile promit peste 2.000 de locuinţe

Pe fosta autobază a RAT Craiova, de pe strada „Dimitrie Gerota”, este proiectat să se construiască un cartier cu 20 de blocuri pe structura P+5, cu un total de 720 de locuinţe, dintre care 480 de apartamente şi 240 de garsoniere. Pentru aceste locuinţe, investitorul ar trebui să aibă dosponibilă o sumă de 146,82 milione de lei, echivalentul sumei de 33,2 milioane de euro. Celălalt cartier de locuinţe va fi ridicat pe strada „Caracal”, pe terenul unei unităţi militare. Aici sunt proiectate să se amenajeze 1.500 de locuinţe, dintre care 250 vor reveni angajaţilor din sistem. Toate locuinţele ar urma să se vândă cu un preţ cuprins între 22.000 şi 30.000 de euro.