„Singurătatea vine pe Facebook”, susţine scriitorul Dan Mircea Cipariu

0
41

Teatrul Naţional „Marin Sorescu” va găzdui mâine, 18 octombrie, ora 17.00, la Sala „Ion D. Sîrbu”, o lectură publică prilejuită de lansarea cărţii „Singurătatea vine pe Facebook”, de Dan Mircea Cipariu. Volumul a apărut la Editura „Tracus Arte” şi cuprinde 12 desene de Mihai Zgondoiu, doctorand la Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti.

Dan Mircea Cipariu

«Am vrut foarte mult să ajung în capitala Olteniei, în inima ei culturală, la Teatrul Naţional, condus atât de inspirat de regizorul Mircea Cornişteanu. Mi-am dorit ca „Singurătatea vine pe Facebook” să fie prezentată de unul dintre cei mai importanţi poeţi români contemporani, Nicolae Coande. Nu în ultimul rând, am ales Craiova şi pentru că un grup de liceeni de la Colegiu Naţional „Ştefan Velovan” a confecţionat, de curând, după cursuri, cărţi-obiect cu poeme ale unor autori născuţi în septembrie, precum Nicolae Coande, Ionel Ciupureanu sau subsemnatul. Ce poate dezvălui noul meu proiect editorial? Distincţia dintre vis şi virtualitate, dintre reţea şi unicitate, dintre evoluţie şi devenire», a declarat autorul.

Dan Mircea Cipariu s-a născut la 7 septembrie 1972, în Bucureşti. Este absolvent al Şcolii Superioare de Jurnalistică din Bucureşti şi licenţiat al Universităţii din Capitală – Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării. A debutat în presa literară în 1988, debutul editorial având loc în 1999, cu volumul „Hai să ne-ntâlnim pe site sâmbătă seara” (Editura „Libra”). Este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar în 2009 a fost ales, pentru al doilea mandat, preşedinte al Secţiei de Poezie a Asociaţiei Scriitorilor Bucureşti.

În 2008 a iniţiat şi coordonat proiectul „Scriitori pe Calea Regală”, iar din 2009 până anul acesta, proiectul „Maratonul de poezie, blues şi jazz”. Este fondatorul şi preşedintele Asociaţiei EURO CULTURART, care deţine o galerie dedicată tinerilor artişti vizuali europeni – Atelier 030202 –, coordonată de graficianul Mihai Zgondoiu. Dan Mircea Cipariu este un apreciat comentator de artă contemporană, cu cronici apărute în revistele „Arta” (a Uniunii Artiştilor Plastici din România), „Cultura”, „Luceafărul”, „Altitudini” şi AgenţiadeCarte.ro. Este preşedintele Asociaţiei Publicaţiilor Literare şi Editurilor din România (APLER) şi preşedintele Opera Scrisă.ro – societate de gestiune a drepturilor de autor.

 

«Am scris această carte obsedat de ideea cumplitului paradox pe care îl trăim: avem comunicare de masă fără comunicare, pierdem sinestezia şi accidentul metafizic care este descoperirea, pupilă în pupilă, al lui Celălalt. Mulţi se aruncă în marea Facebook crezând că vor scăpa de singurătate, de dramele şi spaimele interioare. Trecând această mare a deziluziei-iluziei găseşti şi mai multă însingurare, şi mai multă înstrăinare. Dacă foloseşti acest instrument doar pentru relaţii publice, vei putea fi doar un om pragmatic şi atât!». (Dan Mircea Cipariu)