Mateiu: „Echipa va fi demnă de noua arenă a Craiovei”

0
461

Mijlocaşul de 26 de ani care poartă numărul cu care au jucat Balaci, Badea sau Craioveanu este convins că atunci când noul stadion va fi dat în folosinţă echipa se va ridica la nivelul condiţiilor oferite şi al pretenţiilor fanilor. În acest sezon, Mateiu a fost cel mai constant jucător, a marcat un gol şi a dat un assist, evoluând în toate cele 900 de minute disputate în Liga I. Jucătorul venit de la Braşov se arată impresionat de pasiunea oltenilor pentru fotbal şi de modul cum trăiesc meciurile şi cum reacţionează în funcţie de rezultatele echipei

Locul 8, la 4 puncte de play-off după 10 etape nu e parcursul pe care fanii îl aşteptau de la voi. Cum ai caracteriza tu acest sezon?

Alexandru Mateiu: Nu am făcut un sezon prea bun până acum, trebuie să recunoaştem, clasamentul spune asta, dar eu cred că am avut evoluţii bune, am jucat chiar foarte bine în unele jocuri. Aş fi preferat să jucăm mai slăbuţ şi să câştigăm, fiindcă victoriile îţi dau mai mare încredere.

Ce s-a schimbat faţă de sezonul precedent, când aţi avut acea serie invincibilă?

A. M.: Avem acelaşi stil, nu încercăm să fim mai ofensivi dau mai defensivi ca anul trecut, numai că atunci am avut mai mult noroc. Metodele de antrenament sunt aceleaşi, jucătorii sunt cam aceiaşi, doar rezultatele sunt mai modeste.

Au fost totuşi şi jocuri modeste, precum cel de la Târgu Mureş, iar la Timişoara şi Voluntari aţi marcat şi voi tot pe final…

– Aşa este, la Târgu Mureş au fost şi alte probleme înainte de meci, dar consider că au fost mai multe momente în care nu am primit ce meritam. Ne-a lipsit norocul, noi am ratat, iar adversarii au marcat uneori la prima ocazie.

Cum e fără Sorin Cârţu?

A. M.: Mie mi-a plăcut foarte mult ca antrenor şi îmi pare rău că a plecat. Mi-aş dori să revină la echipă, dacă vrea şi dacă se poate. Să ştiţi că nu e deloc un antrenor defensiv, aşa cum spune lumea, chiar ne-a sfătuit să avem mai mult curaj, să pasăm între linii, să nu jucăm cu mingi bubuite, chiar îi place spectacolul. Are o mare experienţă, se vede că are peste 500 de meciuri ca antrenor şi la echipe de cel mai înalt nivel, chiar în Liga Campionilor.

Paradoxal, când echipa era în mare formă tu nu evoluai la nivelul aşteptărilor, iar acum, când nu sunt rezultatele dorite, eşti probabil cel mai bun jucător al Craiovei…

A. M.: Consider că am avut evoluţii bune până acum, eu îmi doresc să ajut echipa cât de mult, să-mi pun amprenta pe joc, pentru că muncesc foarte mult şi la antrenamente şi sufăr atunci când nu obţinem rezultatele pe care le merităm. În primul rând însă îmi doresc să fiu sănătos, fiindcă acum un an m-am accidentat şi am stat 3 luni pe bară, iar apoi mi-a luat ceva timp să reintru în formă. Asta a fost şi cauza evoluţiilor mele poate sub aşteptări din sezonul trecut.

– Ce şanse sunt să prindeţi play-off-ul, ţinând cont de cele 4 puncte care vă despart de locul 6?

A. M.: Eu sunt sigur că vom fi în play-off, nici nu vreau să mă gândesc la altceva.

Pe ce te bazezi, aveţi aşi în mânecă?

A. M.: Mă bazez pe lotul nostru valoros, pe faptul că suntem o echipă unită, cu jucători care pot apărea oricând să facă diferenţa. Aţi văzut în ce formă este Ivan şi cel gol a dat acum Bawab la câteva minute după ce a intrat. Şi mai sunt şi alţii care vor ieşit la rampă.

Puteţi repeta la Ploieşti victoria din sezonul trecut?

A. M.: E foarte important meciul şi cred că putem câştiga, aşa cum am făcut-o şi în primăvară, dar nu ne va fi deloc uşor. Şi ei au mare nevoie de puncte şi din ce am văzut au avut şi ei ghinion, la fel ca noi, în unele meciuri. Cred că vom lua cel puţin un punct de la Ploieşti, dar ne dorim victoria.

Ai jucat în naţională pe vremea lui Victor Piţurcă şi au fost multe păreri care te vedeau în tricolor şi în urma evoluţiilor din acest sezon. Te gândeşti să prinzi lotul pentru Euro 2016?

A. M.: Eu îmi propun să joc la un nivel bun în continuare şi sper să fiu convocat de selecţioner pentru următoarea acţiune, la meciurile cu Feroe şi Finlanda. Nu mă gândesc chiar aşa de departe, la Euro, sper ca mai întâi să ne calificăm şi apoi toţi jucătorii probabil vor încerca să prindă lotul pentru turneu final.

Ce diferenţe ai resimţit de când ai venit la Craiova, faţă de FC Braşov?

A. M.: La Craiova se trăieşte acest fenomen cu altă pasiune, aici lumea este înnebunită după fotbal şi reacţionează în consecinţă. Nu se acceptă paşi greşiţi nici afară, cu atât mai puţin acasă, fanii exultă la victorii şi sunt foarte supăraţi când pierdem. Îi înţeleg, sunt învăţaţi cu fotbal de calitate şi cu rezultate, ştim ce tradiţie are Ştiinţa, de aceea ne dorim şi noi foarte mult să le oferim un trofeu cât putem de repede. La Braşov lumea era mai înţelegătoare, îşi dorea, evident, rezultate, dar nu cu ardoarea de aici, oltenii sunt vulcanici. Îmi pare rău şi de Braşovul meu că nu mai e în prima ligă, sper din tot sufletul să revină cât mai repede la cel mai înalt nivel.

Cum vă simţiţi pe „Extensiv”?

A. M.: Ştiu că s-au făcut eforturi să avem toate condiţiile şi pe „Extensiv”, dar nu poţi transforma total stadionul. Pe „Ion Oblemenco” era altceva, altă atmosferă, alte condiţii de joc, un teren mai mare, nu se compară…

Peste un an probabil veţi juca pe un stadion ultramodern, care va crea o emulaţie aparte. Pe de altă parte, la Cluj s-a făcut un stadion nou, dar „U” a retrogradat, nici Ploieştiul nu stă prea bine, deşi are tot un stadion nou. Crezi că Universitatea se va ridica la nivelul cerut de o arenă de nivel european, mai ales că se avansează nume uriaşe pentru inaugurare?

– Sper în primul rând să se termine stadionul şi să revenim cât mai repede pe „Ion Oblemenco”. Acolo este casa noastră, era altfel acolo, ne simţeam mai bine din toate punctele de vedere. Când se va termina cred că va fi ceva deosebit. Lumea să aibă  încredere că şi noi ne vom ridica la nivelul cerut, echipa va fi demnă de noua arenă!

Te-ai acomodat cu oraşul, ce îţi place la Craiova?

A. M.: Îmi place oraşul şi lumea, ador să mă relaxez, să mă plimb prin Parcul Romanescu. Şi centrul vechi îmi place, seamănă cu Braşovul, dar Parcul Romanescu este ceva unic, nu cred că găseşti în multe oraşe din Europa un asemenea parc.

Ce jucător preferat ai din fotbalul mondial?

A. M.: Îmi place Steven Gerrard, e jucătorul pe care-l apreciez foarte mult. Îmi plac  stilul său, execuţiile, sacrificiul pe teren, calităţile de lider, respectul pe care-l impune.

Pe care dintre fotbaliştii români ţi l-ai dori la Craiova?

– Eu aş vrea să vină Lucian Sânmărtean, îl aştept la Craiova cu braţele deschise, e un jucător deosebit.