„Uniunea Europeană trebuie să sprijine progresul Egiptului”

0
141

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă şi negociatorul din partea social-democraţilor europeni pentru rezoluţia comună a Parlamentului European privind situaţia din Egipt, a subliniat importanţa acestei ţări pentru stabilitatea regională şi cooperarea împotriva extremiştilor islamici. 

Intervenţia eurodeputatului român a avut loc miercuri seara, în plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, în prezenţa Înaltului Reprezentant pentru Politică Externă al Uniunii, Federica Mogherini. „Egiptul este o ţară-cheie pentru Uniunea Europeană datorită rolului său regional, dovedit de contribuţia importantă la încetarea focului în conflictul recent din Gaza, dar şi din punct de vedere al cooperării şi luptei împotriva Daesh şi a ameninţărilor regionale sau globale similare. Din această perspectivă, Parlamentul European este atât de interesat de evoluţia procesului de modernizare şi democratizare a ţării prietene şi de aceea trebuie să ajutăm Egiptul să progreseze”, a precizat eurodeputatul Victor Boştinaru.

„De aceea salutăm apelul preşedintelui Sisi pentru modernizarea gândirii islamice”

Europarlamentarul român şi-a exprimat îngrijorarea şi faţă de situaţia actuală în privinţa respectării drepturilor omului şi a libertăţilor fundamentale. „Înţelegem pe deplin situaţia complexă generată de revoluţie, precum şi de ameninţarea teroristă cu care se confruntă Egiptul. O înţelegem, acum, chiar mai mult, după recentele atacuri din Paris. De aceea salutăm apelul preşedintelui Sisi pentru modernizarea gândirii islamice. Considerăm că aceasta este o încercare curajoasă care trebuie sprijinită de către toţi cei care vor o lume mai calmă şi mai puţin ameninţată de terorism”, susţine deputatul european. Din iunie 2012, Egiptul a funcţionat fără un Parlament ales după ce Curtea Supremă a dizolvat ambele camere ale legislativului.

Alegerile parlamentare aşteptate de mult timp sunt esenţiale

O comisie electorală a fixat noi alegeri parlamentare care urmează să se desfăşoare în două etape, pe 22-23 martie şi 26-27 aprilie 2015. Rezoluţia Parlamentului European privind situaţia din Egipt, estimată să fie adoptată cu o largă majoritate, având susţinerea celor mai importante grupuri politice, face un apel la autorităţile egiptene pentru respectarea drepturilor fundamentele şi organizarea corectă a alegerilor din această primăvară.

„Alegerile parlamentare aşteptate de mult timp sunt esenţiale pentru a demara procesul de democratizare. Ele trebuie să asigure accesul liber, trebuie să se desfăşoare corect şi să fie incluzive. Odată desfăşurate alegerile, Parlamentul European trebuie să se angajeze într-o cooperare susţinută cu Parlamentul egiptean pentru a asigura evoluţiile pe care ni le dorim cu toţii”, a adăugat eurodeputatul Victor Boştinaru.