„Trimisul” medicului Cazacu, condamnat pentru înșelăciuni

0
328

Un tânăr de 27 de ani din Piatra Olt, ajuns după gratii la începutul lui aprilie pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la înşelăciune şi înşelăciune, a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Craiova la 3 ani, 9 luni și 20 de zile de închisoare cu executare. Sentința, pronunțată joi, 13 noiembrie a.c., nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova, iar judecătorii l-au menținut pe inculpat, care este recidivist, după gratii. Acesta făcea bani mințind că este trimis de medicul Nicolae Cazacu de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova pe la firme pentru a primi ajutor.

Reamintim că polițiștii Serviciului de Investigare a Fraudelor, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova, cu sprijinul operativ de specialitate al D.I.P.I., în urma activităților specific de cercetare, l-au introdus în arestul IPJ Dolj, pe 2 aprilie a.c., pe bază de ordonanţă de reţinere, pe Valentin Cioponea, de 27 de ani, din Piatra Olt, județul Olt, cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de tentativă la înşelăciune şi înşelăciune.

„Polițiștii au stabilit faptul că, în perioada octombrie 2013 – februarie 2014, suspectul a înşelat sau a încercat să înşele mai multe persoane ce deţin funcţii de conducere în cadrul unor societăţi comerciale din Craiova, cu obiect de activitate comerţ cu produse farmaceutice, solicitând sume cuprinse între 100 lei şi 700 lei prin folosirea calităţii mincinoase de şofer al unui medic din Craiova, sau pacient al acestuia, dar şi prin prezentarea ca adevărată a faptei mincinoase că este trimis de medicul respectiv pentru a colecta sume de bani necesare, fie pentru a-şi plăti contribuţiile asigurărilor sociale de sănătate pentru a beneficia de servicii medicale gratuite, fie pentru ajutorarea unor persoane cu probleme grave de sănătate”, a explicat, la momentul respectiv, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj, inspector principal Alin Apostol.

Valentin Cioponea a fost arestat preventiv, iar oamenii legii au continuat cercetările, în final fiind descoperite nu mai puțin de 17 părți vătămate, persoane pe care inculpatul le-a înșelat sau a încercat să le înșele pentru a face bani de pe urma lor. Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Craiova l-au trimis în judecată pentru înșelăciune, la sfârșitul lui aprilie 2014, procesul s-a desfășurat cu inculpatul în stare de arest preventiv, iar joi, 13 noiembrie a.c., Judecătoria Craiova a pronunțat sentința: bărbatul a fost găsit vinovat de patru infracțiuni de înșelăciune și încă o tentativă la înșelăciune (și s-a dispus încetarea procesului față de el cu privire la alte 13 fapte), fiind condamnat la o pedeapsă principală de 2 ani și 6 luni închisoare.

Cioponea este însă recidivist, fiind eliberat condiționat în momentul comiterii faptelor din acest dosar, astfel că judecătorii au decis ca inculpatul să execute și ce i-a mai rămas din vechea pedeapsă. Prin urmare, inculpatul va executa pedeapsa de 3 ani, 9 luni şi 20 zile, în regim de detenţie. În plus, s-a menținut și arestarea preventivă a bărbatului, acesta fiind obligat să achite 600 de lei cheltuieli judiciare către stat, la care se adaugă 700 de lei pe care trebuie să-i plătească medicului Nicolae Cazacu drept daune morale. Sentința nu este definitivă, putând fi atacată cu apel la Curtea de Apel Craiova.