Scandal în Italia: Un senator îl compară pe un ministru de culoare cu un „urangutan”

0
256
Cecile Kyenge

Un senator din partidul anti-imigranţi Liga Nordului a comparat-o cu un urangutan pe Cecile Kyenge, primul ministru de culoare din istoria Italiei, cuvinte pe care premierul italian Enrico Letta le-a calificat, ieri, drept „inacceptabile”.

Sâmbătă, în cadrul unei reuniuni a partidului său la Treviglio (nord), senatorul Roberto Calderoli, cunoscut pentru declaraţiile sale controversate, a declarat următoarele referitor la ministrul de origine congoleză: Cecile Kyenge „face bine să fie ministru, însă poate că ar trebui să o facă în ţara sa. (…) Mă consolez atunci când navighez pe net şi văd fotografii ale guvernului. Îmi plac animalele (…), însă când văd imaginile Ceciliei Kyenge, nu pot să mă abţin să nu gândesc la asemănări cu un urangutan, chiar dacă nu afirm că ea ar fi unul”. Aceste declaraţii au fost preluate de toate mass-media şi reţelele de socializare, provocând numeroase reacţii de indignare.

Duminică dimineaţa, într-un comunicat oficial, premierul Enrico Letta a reacţionat personal: „Cuvintele raportate de presă şi atribuite senatorului Calderoli referitor la Cecile Kyenge sunt inacceptabile şi depăşesc orice limite”. La rândul său, preşedintele Senatului, Pietro Grasso, a cerut ca senatorul Calderoli să-i ceară scuze dnei Kyenge, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, şi-a exprimat solidaritatea cu ministrul, condamnând „cuvintele vulgare şi nedemne”. În ceea ce o priveşte pe principala vizată, Cecile Kyenge a declarat, ieri, pentru Ansa: „Nu iau personal cuvintele lui Calderoli, însă ele mă întristează, din cauza imaginii pe care o conferă Italiei”.

Calderoli este un obişnuit al provocărilor: în 2006 a fost nevoit să demisioneze din Guvernul Berlusconi, după ce a îmbrăcat un tricou anti-islam.