Cartierul de pe „Caracal” trebuie să fie construit în doi ani

0
138

Cartierul de locuințe de pe Caracal va avea 1.800 de locuințe, cu multe spații comerciale la parter, locuri de parcare și o piscină. Primăria Craiova a stabilit că terenul pe care toate acestea se vor construi va fi concesionat investitorului pe o durată de 49 de ani, cu posibilitatea de prelungire. Municipalitatea vrea, în schimb, ca blocurile să fie gata în doi ani și să fie vândute clienților la un preț maxim de 400 de euro pe metru pătrat.

Consilierii municipali au votat, ieri, studiul de oportunitate pentru construirea cartierului de locuințe de pe strada „Caracal”. În proiectul de hotărâre se spune că suprafața construită de 5.680 de metri pătrați și terenul intravilan de 68.288 de metri pătrați, care au fost preluate prin protocol de la Ministerul Apărării Naționale, vor fi scoase la licitație în vederea concesiunii. Autoritățile au stabilit că imobilele și terenurile aferente vor fi concesionate investitorului pe o durată de 49 de ani. Studiul de oportunitate al Primăriei Craiova stabilește ca, la expirarea acestui termen, concesiunea să se poate prelungi pentru o perioadă egală cu cel mult jumătate din perioada sa inițială. Redevența pe care o va plăti concesionarul se va stabili printr-un raport de evaluare care urmează să se facă. Nivelul minim trebuie să asigure însă recuperarea, în 25 de ani, a prețului de vânzare a terenului.

Blocuri cu patru şi zece etaje

În cartierul de pe strada „Caracal” se vor construi minim 1.800 de locuințe, garsoniere și apartamente cu două și trei camere. Potrivit proiectului de hotărâre, blocurile vor fi cu patru și zece etaje, trebuie să fie dotate toate cu balcoane, iar execuția să respecte toate normativele de proiectare antiseismică în vigoare. O obligație pe care o va avea concesionarul, tot prin acest studiu de oportunitate, este asă asigure finisaje interioare și exterioate de calitate superioară. La parter vor fi prevăzute spații pentru: o grădiniță, un birou de taxe și impozite, trei cabinete pentru medicii de familie, farmacie și un cabinet stomatologic. De asemenea, în cartier trebuie să se mai găsească supermarket, minimarket, restaurant, frizerie și coafură. Vor fi amenajate locuri de parcare și va fi construită o piscină cu circuit închis, fiind folosită doar de locatarii din cartierul respectiv.

Condiţiile Primăriei Craiova

Studiul de oportunitate care a fost votat, ieri, de consilierii municipali este al doilea pas, primul fiind preluarea terenului de la MApN. Cel de-al treilea pas va fi caietului de sarcini care, de asemenea, trebuie să fie votat de aleșii locali. Abia după ce acesta va trece prin votul CLM Craiova, concesiunea clădirilor și a terenurilor de sub acestea vor fi scoase la licitație. Potrivit studiului de oportunitate, concesionarul trebuie să prezinte garanții bancare care îi demonstrează Primăriei Craiova că poate construi blocurile de locuințe. Apartamentele trebuie să fie construite în termen de doi ani de la data eliberării autorizației de construire de către municipalitate. Autoritățile au stabilit că acesta va putea apoi să le vândă cumpărătorilor dar la un preț de 400 de euro pe metru pătrat, fără TVA, dar nu mai mult decât atât.

Cererea de locuinţe este mult mai mare

Din cele 1.800 de locuințe, 250 vor fi puse la dispoziția MApN, urmând să fie cumpărate de către personalul angajat al ministerului. Restul apartamentelor va fi scos la vânzare pentru toți craiovenii, indiferent de vârstă. Potrivit Primăriei Craiova, cererea de locuințe este mult mai mare. În acest moment există 4.545 de dosare în care se solicită repartizarea unei locuințe. Dintre acestea, 2.141 sunt cereri pentru o locuință ANL, iar 1.933 sunt cereri pentru o locuință socială. În evidențele municipalității mai sunt 312 de persoane care solicită o locuință din fondul locativ al orașului și 159 de persoane care sunt evacuate și, de asemenea, așteaptă să li se repartizeze o locuință de către Primărie. Autoritățile au eliminat însă criteriul de vârstă pentru ca toate categoriile de craioveni să poată să-și procure o locuință nouă.