Filmul „La Strada”, în regia lui Federico Fellini, prezentat la Biblioteca Județeană

0
108

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” reia în 2014 „Colocviile cinematografice lunare” realizate de lect. univ. dr. Cătălin Ghiță, de la Facultatea de Litere a Universității din Craiova. Astăzi, ora 16.00, La Secția Audio-video / American Corner va fi prezentat, difuzat și comentat filmul „La Strada”, producție a anului 1954, în regia lui Federico Fellini, cu Anthony Quinn și Giulietta Masina în rolurile principale.

 

„La strada” are în centru povestea tragică a trei personaje: Gelsomina (jucată de Giulietta Masina), Zampanò (interpretat de Anthony Quinn) şi Il Matto sau Clovnul (întruchipat de Richard Basehart). Gelsomina este „cumpărată” de Zampanò, un individ care interpretează rolul unui Popeye ambulant, de la mama ei în schimbul sumei de 10.000 de lire, pentru a-i lua locul surorii sale, Rosa, moartă „pe drum” (acesta este, de altfel, sensul metaforei concentrate din titlu, amintind de Jack Kerouac), în timpul unui turneu prin Italia.

După ce detectează rapid latura autoritară, demonstrată chiar de brutalitatea fizică, a lui Zampanò, ea se hotărăşte să evadeze, descoperind, într-un oraş apropiat, figura unui clovn original şi sensibil. Identificată de proaspăt abandonatul şi gelosul protector, Gelsomina acceptă să figureze împreună cu acesta în programul unui circ ambulant, iar Il Matto nu întârzie să li se alăture. Nu este dificil de intuit conflictul dintre cei doi bărbaţi, fiecare încarnând valori diferite: de o parte, autoritatea absolută a unui tiran domestic, cuplată cu violenţa fizică, de cealaltă parte, sensibilitatea tristă a unui poet al aerului, cuplată cu delicateţea sufletească. Rezultatul acestui conflict rotunjeşte tragedia din final, sugerând astfel mesajul umanist al lui Fellini: condiţia umană este prea fragilă pentru a fi supusă oricărei forme de dominaţie. (Cătălin Ghiţă)