„Tata Puiu” şi soborul ne conturează viitorul

0
151

România – Irlanda de Nord

Arena Naţională, ora 21.45 (TVR 1)

România: Tătăruşanu – Papp, Chiricheş, Grigore, Raţ – Pintilii, Hoban – Maxim,  Sânmărtean, Chipciu – B. Stancu. Selecţioner: Anghel Iordănescu.

Irlanda de Nord: Carroll – McLaughlin, McAuley, Hughes, Ferguson – Baird – Evans, Brunt, Norwood, Ward – Lafferty. Selecţioner: Michael O’Neill.

Arbitru: Jonas Eriksson (Suedia)

România, cu cei 4 antrenori pe bancă, întâlneşte Irlanda de Nord într-un derby inedit al grupei de calificare la Euro 2016

Piţurcă ne-a lăsat aproape calificaţi la Europeanul din Franţa, iar în locul său a fost adus un cvartet de antrenori, unul „expirat” şi alţi 3 ucenici, care nu au vreo performanţă importantă în cariera lor. Însă în cea mai facilă grupă de calificare din istoria preliminariilor tricolorilor, aceştia s-ar putea califica la turneul final şi fără vreun tehnician pe bancă. Pentru meciul cu Irlanda de Nord, surprinzătorul lider provenit tocmai din urna a patra valorică, nu sunt disponibili atacanţii Marica şi Rusescu. Totuşi, ţinând cont de sistemul moştenit de la Piţi, cu un singur vârf, soluţii există, Keşeru şi Stancu fiind în formă bună. Primul este golgheterul Ligii I, iar cel de-al doilea a marcat dubla câştigătoare de la Helsinki. De partea cealaltă, britanicii nu se pot baza pe căpitanul echipei, Davis, iar cel mai periculos jucător este golgheterul de până acum în preliminarii, Kyle Lafferty. Un succes în seara aceasta al oricăreia dintre cele două echipe i-ar asigura acesteia calificarea în mare măsură la turneul final. Tricolorii ar face 10 puncte şi cu cele 6 la îndemână din dubla cu Insulele Feroe ar fi aproape sigur în cele două echipe care vor merge la Euro.

Iordănescu: „Este cel mai important meci al anului”

Selecţionerul Anghel Iordănescu spune că meciul care înseamnă începerea celui de-al treilea său mandat la naţională este cel mai important al anului pentru tricolori. „Pentru noi este cel mai important meci al anului. Victoria ne-ar ajuta să facem un pas uriaş în a rezolva ecuaţia calificării. Am avea garanţia că vom fi între primele două echipe care se vor califica. Înainte de startul preliminariilor, nimeni nu aştepta ca Irlanda să fie echipa care domină grupa. Este echipa surpriză a competiţiei. Le-am cerut băieţilor să se concentreze, să se pregătească moral. Este important că suporterii să vină în număr mare la stadion, avem nevoie de ei mai mult ca niciodată. Nu-mi amintesc ca în ultimele meciuri, echipa naţională să fi pierdut atunci când stadionul a fost plin. Am avut doar trei zile la dispoziţie pentru pregătirea meciului. Sunt foarte multe lucruri de pus la punct atunci când iei o echipă de la zero. Sunt multe lucruri de schimbat, dar nu vreau să fac aceste schimbări brusc. Am conturat echipa de start, în linii mari. Mai am câteva semne de întrebare, mai exact două poziţii de care nu sunt sigur. Una dintre ele e din axul central al echipei. Nu am dormit noaptea trecută în încercarea de a găsi cel mai bun unsprezece. Tot ce pot spune e că Sânmărtean va juca, dar nu ştiu pe ce poziţie. Îi mulţumesc lui Mircea Lucescu pentru că a acceptat să vină în cantonamentul naţionalei. Am făcut acest lucru pentru că el putea fi în locul meu la naţională. Am avut o discuţie de ordin profesional cu Mircea Lucescu despre jocul nostru şi al Irlandei”, a declarat Anghel Iordănescu

Raţ e refăcut: „Totul merge conform planului”

Răzvan Raţ a anunţat că s-a recuperat după accidentarea suferită săptămâna trecută şi poate juca în seara aceasta. „Nu pot să ştiu acum dacă o să joc 90 de minute, cred că niciunul dintre jucători nu ştie asta când intră, însă la momentul acesta sunt bine. Nu mai simt nicio durere la locul accidentat. Totul merge conform planului. Sunt pe drumul cel bun. La momentul ăsta sunt refăcut. Jucătorii nord-irlandezi sunt jucători puternici, se bazează pe fazele fixe. Trebuie să fim concentraţi, să facem un marcaj corect”, a spus Răzvan Raţ. Fundaşul stânga a salutat revenirea pe banca tehnică a naţionalei a lui Anghel Iordănescu: „Îl cunosc foarte bine pe nea Puiu. Chiar dacă nu a mai antrenat, cred că este foate bine pregătit. Antrenoratul este ca mersul pe bicicletă. Are o foarte mare experienţă, ştie ce se întâmplă în fotbalul mondial, în ultimul an a fost prezent la fiecare antrenament al echipei. Am stat de foarte multe ori de vorbă, când era Victor Piţurcă antrenor”. Anghel Iordănescu s-a declarat bucuros că Raţ va putea evolua: “Am fost preocupat de starea lui Răzvan, de accidentarea lui, pentru că până acum a avut un program special de antrenament. Mă bucur că este bine. Era prea mult să îl pierdem şi pe căpitanul echipei naţionale”.

Clasamentul grupei F

1. Irl. de N.     3          3          0          0          6-1       9

2. România      3          2          1          0          4-1       7

3. Finlanda      3          1          1          1          4-4       4

4. Ungaria       3          1          1          1          3-3       4

5. Grecia          3          0          1          2          1-4       1

6. Ins. Feroe    3          0          0          3          1-6       0

Celelalte meciuri ale grupei: Grecia – Feroe – ora 21.45, Ungaria – Finlanda – ora 21.45.