Apeluri respinse pentru traficanţii de droguri „portugheze”

0
443

Judecătorii Curţii de Apel Craiova au respins apelurile formulate de membrii grupării de craioveni prinşi anul trecut cu aproape o jumătate de kilogram de haşiş primit din Portugalia, pe care intenţionau să-l comercializeze în Craiova. Cei şase inculpaţi, între care se află şi Costin Dascălu, cunoscut pentru implicarea sa în scandalul cu împuşcături de la IML Craiova din 2007, au rămas cu pedepsele la care au fost condamnaţi de Tribunalul Dolj, care variază de la 3 la 7 ani de detenţie. Hotărârea Curţii de Apel Craiova nu este definitivă, astfel că patru dintre inculpaţi au declarat deja recurs.

În august 2011 procurorii DIICOT – Serviciul Teritorial Craiova îi trimiteau în judecată pe Marius Titi Condoiu zis “Mari” (37 de ani), Marius Cristian Călinescu zis “Paranteză” (30 de ani), Ionel Emil Boicea zis “Bebiţă” (38 de ani), Costin Dascălu (24 de ani), care o mai folosea şi pe sora sa, Florentina (26 de ani), şi pe Marian Boicea zis „Codiţă”, pentru comiterea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea sub orice formă a unui astfel de grup, trafic de droguri de risc, trafic internaţional de droguri de risc, respectiv complicitate la trafic internaţional de droguri de risc.

În timpul supravegherii membrilor grupului, oamenii legii au aflat că Marian Boicea urma să trimită un colet din Portugalia în Craiova, printr-o firmă de curierat, astfel că joi, 30 iunie 2011, în jurul orei 11.45, poliţiştii de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Craiova, care supravegheau deja zona, l-au prins pe Ionel Emil Boicea în zona Gării Craiova, în timp ce îşi ridica de la agenţie coletul. Printre produsele alimentare şi jucăriile din pachet, într-un răţoi din pluş, oamenii legii au găsit 28 de batoane de haşiş cântărind 360 grame, iar într-un joc tip puzzle pentru copii, o altă placă din haşiş ce cântărea 100 grame, Laboratorul Central de Analiză şi Profil al Drogurilor confirmând că este vorba despre rezină de cannabis (haşiş).

Condoiu, Călinescu şi Ionel Emil Boicea au fost reţinuţi pentru 24 de ore, apoi arestaţi preventiv, faţă de Florentina Dascălu s-a luat măsura de interzicere a părăsirii localităţii, iar Costin Dascălu a scăpat de telefon şi a dispărut, chiar înainte de a descinde oamenii legii la el acasă. Procurorii craioveni din cadrul DIICOT i-au trimis în judecată pe Condoiu, Călinescu şi Ionel Emil Boicea în stare de arest preventiv, pe Costin Dascălu şi Marian Boicea în lipsă, cu mandate europene de arestare şi mandate de urmărire internaţională, şi pe Florentina Dascălu (în stare de libertate).

În septembrie 2011 Marian Boicea s-a predat, fiind şi el arestat, însă Dascălu nu a fost găsit nici acum. Pe 15 martie 2012 judecătorii de la Tribunalul Dolj au pronunţat sentinţa în dosar. Astfel, Ionel Emil Boicea, Marius Titi Condoiu şi Marius Cristian Călinescu au primit cate 6 ani de închisoare, Marian Boicea – 7 ani, Costin Dascălu a fost condamnat la 5 ani de închisoare, iar Florentina Dascălu – la 3 ani de închisoare cu suspendare. Toţi au declarat apel, care s-a judecat până săptămâna trecută la Curtea de Apel Craiova. Instanţa le-a respins apelurile inculpaţilor şi a menţinut arestarea preventivă a inculpaţilor Boicea Ionel Emil,Călinescu Marius Cristian, Boicea Marian şi Condoiu Marius Titi, care, până ieri, declaraseră deja recurs.