Fostul ofiţer Bănică „păcănele”, condamnat la 2 ani şi 10 luni de închisoare

0
318

Un fost ofiţer al IPJ Dolj a fost condamnat de magistraţii Curţii de Apel Craiova la 2 ani şi 10 luni închisoare pentru luare de mită. Fostul poliţist, Cătălin Bănică a fost trimis în judecată de procurorii DNA Craiova în iunie 2010, iar judecătorii au pronunţat sentinţa pe 29 ianuarie a.c. Poliţistul, procurorii DNA, dar şi un al doilea inculpat din dosar, un grec, au formulat recurs împotriva sentinţei Curţii de Apel Craiova, recurs care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. 

În august 2006, Cătălin Bănică, pe atunci subinspector în cadrul IPJ Dolj, împreună cu colegul său, subcomisarul Eugen Topuzu, au făcut un control la firma SC XPRESS PRINTING SRL Craiova, unde au descoperit că unitatea nu deţinea licenţe pentru softurile tuturor calculatoarelor. Directorul firmei, Marian Mare, a încercat să-i convingă pe poliţişti că responsabilitatea obţinerii licenţelor revenea administratorului societăţii-mamă din Bucureşti, grecul Panayotis Vassos. Bănică i-a dat de înţeles că pot ajunge la o „înţelegere”, care l-ar costa cel puţin 1.000 de euro, pentru că trebuie să împartă suma cu colegul său. Ulterior, directorul Mare a obţinut de 1.000 de euro de la grec, bani pe care i-a dat lui Bănică, acesta din urmă falsificând procesul-verbal întocmit în timpul controlului, inclusiv semnătura colegului său. După aproape doi ani, pe 17 iunie 2008, Eugen Topuzu a ajuns în control la aceeaşi firmă, iar Marian Mare i-a reproşat că îi dăduse bani pentru a nu-i mai face probleme. Atunci a izbucnit un întreg scandal, după ce s-a aflat că Bănică luase şpaga pentru el şi falsificase documentele, cazul intrând în atenţia procurorilor DNA Craiova şi a ofiţerilor Serviciului Judeţean Anticorupţie Dolj.

În timpul anchetei care a urmat, s-a stabilit că ofiţerul Bănică, deşi nu avea dreptul să desfăşoare activităţi economice, a cumpărat mai multe aparate de jocuri de noroc şi le-a montat în spaţiile aparţinând SC MILLENIUM IMPEX SRL din Slatina, Drobeta-Turnu Severin şi Craiova. În schimb, patronul societăţii comerciale a fost asigurat că va fi protejat de controalele colegilor săi. Anchetatorii au mai stabilit că ofiţerul Bănică a primit şi alte sume de bani cu titlul de mită de la mai mulţi administratori ai unor săli de jocuri de noroc pentru a nu le întocmi dosare penale.

În iunie 2010, procurorii DNA au dispus trimiterea în judecată a inspectorului Cătălin Ştefan Bănică, dar şi a grecului Panayotis Vassos, care i-a dat şpagă. Pentru că faptele au fost săvârşite de Bănică în calitate de ofiţer de poliţie, dosarul a fost înregistrat pe rolul Curţii de Apel Craiova. Pe 29 ianuarie a.c., instanţa l-a condamnat pe Bănică la doi ani şi zece luni de închisoare cu executare, iar grecul Panayotis Vassos a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare pentru dare de mită. Nemulţumiţi de sentinţă, atât cei doi inculpaţi, cât şi procurorii DNA au formulat deja recurs, care se va judeca la Înalta Curte de casaţie şi Justiţie.