Aleksandar Najdanovici, preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni: „Înscrieţi-vă copiii la o limbă europeană!”

0
121

Preşedintele Asociaţiei Studenţilor Timoceni, Aleksandar Najdanovici îi îndeamnă pe părinţii copiilor din Valea Timocului  să solicite în baza Protocolului semnat între România şi Serbia, ca micuţii să înveţe limba română. „Mă adresez cu această ocazie tututor părinţilor din nord-estul Serbiei,  pentru a face cunoscut faptul că din anul şcolar 2013-2014, conform avizului Ministerului Educaţiei  şi a Protocolului semnat la 1 martie 2012, între reprezentanţii permanenţi ai României şi Serbiei la UE,  pot opta şi pot să-şi înscrie micuţii alături de ceilalţi copii care s-au înscris deja, pentru învăţarea limbii române, facultativ, în şcolile din Valea Timocului”, a mai spus preşedintele AST.

Tânărul Najdanovici a mai spus că pentru obţinerea acestui opţional, trebuie să se completeze o cerere individuală sau colectivă care poate fi solicitată fie la Consulatul Român de la Zajecar, fie la Asociaţia Ariadnae Filum din Bor, la Centrul Cultural Informativ al Românilor din Brestovac sau la Asociaţia pentru Tradiţia şi Cultura Românilor Dunărea din Cladovo. Cererea tip poate fi obţinută şi direct după site-ul asociatiastudentilortimoceni.ro. „Este foarte important ca fiecare solicitant în parte, să se ducă cu cererea respectivă la şcoală şi unitatea de învăţământ să înregistreze cererea. După aceea, cererea înregistrată trebuie să fie prezentată la instituţiile sus menţionate. Mesajul meu aş dori să fie transmis, din om în om.

Preşedintele studenţilor timoceni a mai subliniat şi ideea că limba română este în primul rând o limbă europeană, iar cunoaşterea acestei limbi va asigura dezvoltarea nord-estului Serbiei din punct de vedere social şi economic. „Va permite deschiderea unor noi locuri de muncă şi evitarea anului pregătitor pentru cei care vor să studieze în România”, a mai spus Najdanovici.