Pe 20 august, se semnează contractul pentru Piața „1 Mai”

1
269

Primăria Craiova lucrează la contractul de concesiune pentru terenul fostei pieţe „1 Mai” de la Spitalul Judeţean. Spre sfârşitul acestei luni, autorităţile locale îşi propun să aibă toată documentaţia gata pentru a putea fi semnată de concesionar, iar acesta din urmă să se poată apuca de lucrări. Municipalitatea spune că nu poate divulga deocamdată datele din contract, doar că i se va impune investitorului ca noua piaţă să arate bine din punct de vedere estetic.

Contractul de concesiune cu firma cu care Primăria a negociat, respectiv societatea Cuture by AMC din Craiova, se află în lucru, funcţionarii de la la Direcţia de Patrimoniu punând pe hârtie acum toate cerinţele pe care autoritatea le va avea către investitor. Potrivit viceprimarului Dan Daşoveanu, Primăria Craiova şi-a propus să semneze contractul cu concesionarul pe data de 20 august, când ar trebui să fie gata forma finală a acestuia. „Se lucrează la Direcţia de Patrimoniu pe marginea acestui contract şi, pe data de 20 august, va fi semnat între Primăria Craiova şi concesionar. Până nu se definitivează totul, nu putem să spunem însă cum va arăta noua piaţă, dar cu siguranţă lucrurile vor sta mult mai bine acolo decât până acum”, a afirmat viceprimarul Dan Daşoveanu.

Piața OZN a dispărut brusc de pe orbită

Primăria Craiova a avut, în timpul administrației Solomon, ideea de a ridica acolo o piață cu totul nouă. Datorită acoperişului curbat, care din lateral aducea cu profilul unei aripi de avion, a fost botezată „Piaţa OZN“. Urma să fie placată pe lateral cu aluminiu și acoperită cu tablă zincată, de culoare gri-albăstrui. A fost proiectată pe două nivele, hala de jos având o capacitate de 35 de mese, destinate desfacerii legumelor şi fructelor.Tot la parter erau trei spaţii, o zonă pentru desfacerea ouălor, o zonă pentru desfacerea brânzeturilor şi o zonă pentru bunuri de larg consum. La etaj, erau două spaţii mari de alimentaţie publică (fast-food-uri), cu o sală de mese comună. Pe latura dinspre spital, proiectanții luaseră în calcul să amenajate zece boxe pentru vânzătorii de flori.

Două licitații eșuate și o negociere amânată

Piața OZN a fost evaluată la suma de 2,5 milioane de lei, banii urmând să fie asigurați din bugetul propriu al SC Piețe și Târguri. Cum era și de așteptat, suma a părut și ea de domeniul science-fiction, prim urmare proiectul a căzut mai repede decât se credea. Autoritățile actuale și-au propus să schimbe totuși imaginea de acolo, cu atât mai mult cu cât piața se găsește în apropierea spitalului. Lovindu-se de problema banilor, s-a ajuns la concluzia că modernizarea nu putea să vină decât din partea unui privat. Mai întâi a fost degajat terenul de toate construcțiile existente, apoi a fost scos la concesiune. Primăria Craiova a organizat două licitații și, la ambele, s-a prezentat o singură firmă. Fiind imposibilă declararea unui câștigător, s-a ajuns la concesiunea terenului prin negociere directă. Alături de firma Exflor SRL a apărut și societatea Cuture by AMC din Craiova.

Concesiune pe 15 ani, cu 3 milioane de lei la bugetul Piețelor

La negocierea din 9 iulie, după o amânare, Primăria Craiova a venit cu preț de 3,07 lei pe metru pătrat pe lună, dar firma înființată în anul 2010 a plusat până la 14 lei/mp/lună, devansând Exflor SRL, care a mers până la o ofertă de 9 lei/mp/lună. Având prețul cel mai mare, Cuture by AMC SRL, înființată în 2010, a avut câștig de cauză. Pentru terenul de 1.200 de metri pătrați, societatea va plăti, în cei 15 ani de concesiune, așadar, o redevență totală de 3,2 milioane de lei, bani pe care și-i va recupera din taxele de la producători, piața fiind una cu regim privat. Ca să scoată profit, societatea trebuie însă să construiască de la zero această piață. La ce sumă se va angaja concesionarul rămâne de stabilit acum în contract. Deși detaliile cu privire la modul cum va arăta noua piață nu sunt făcute publice deocamdată, autoritățile recunosc că vor ține, în mod special, ca noul spațiu agro-alimentar să îndeplinească standardele estetice.

1 COMENTARIU

  1. cei ce ne si ne-au condus urbea nu au vazut in tarilecivilizate ca infata unei clinici nu se amplaseaza o piata agro alimentara pe b-dl sunt choscuri cit incape acum chipurile modrenizte numai sunt albe ci culoare maronie parca sunt cavouri iar in fata clinici suntamplasate 4 farmaci ca la noi la nimenea

Comments are closed.