Preselecţie în judeţul Dolj pentru Festivalul „Maria Tănase”

0
246

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj va organiza, în perioada 14-18 octombrie a.c., Festivalul-concurs Naţional al Interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase”, ajuns la ediţia a XXII-a, jubiliară prin aniversarea a 100 de ani de la naşterea marii artiste şi comemorarea a 50 de ani de la trecerea sa în nefiinţă.

Instituția anunță că preselecţia locală pentru judeţul Dolj va avea loc sâmbătă, 27 iulie, începând cu ora 10.00, la sediul din strada „Alexandru Macedonski” nr. 28. „Concurenţii vor prezenta două piese muzicale – doină sau baladă – şi o piesă cu acompaniament muzical. Bineînţeles, trebuie să aibă în repertoriu alte câteva piese reprezentative pentru judeţul Dolj”, a declarat Amelia Etegan, manager al Centrului Culturii Tradiționale Dolj. Informaţii suplimentare despre organizarea evenimentului (inclusiv Regulamentul de organizare și fișa de înscriere) găsiţi pe site-ul instituţiei (www.traditiidoljene.ro) şi pe site-ul evenimentului (www.mariatanase.ro).

Amplă manifestare de cultură populară, Festivalul „Maria Tănase” – al cărui debut a avut loc în anul 1969 – a devenit una dintre cele mai importante rampe de lansare pentru tinerii interpreți de folclor din toată țara, și nu numai, și, totodată, o adevărată școală pentru sutele de interpreți care au venit la Craiova. Deși organizarea lui presupune – mai ales în anii din urmă – eforturi consistente (îndeosebi financiare, dar și umane) din partea Consiliului Județean Dolj și a Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj, tradiția a fost păstrată. Așa se face că, anul acesta, festivalul a ajuns la cel de-al 44-lea an de viață. Ediția precedentă a evenimentului a avut loc în sala Teatrului Național „Marin Sorescu”, în perioada 21-26 noiembrie 2011.