„Trans(a)parențe” – expoziție internațională de arhitectură, la Craiova

0
173

O interesantă expoziție tematică de arhitectură, intitulată „Trans(a)parențe”, se va deschide vineri, 12 iunie, ora 14.00, în Sala „Ștefan Ciuceanu” a Muzeului Olteniei, în organizarea Filialei Teritoriale Oltenia a Ordinului Arhitecților din România (OAR) și a Fundației „Arhitext Design”. Expoziția a reprezentat elementul central al Trienalei de Arhitectură East Centric care a avut această temă, a trans(a)parenţelor, şi care s-a desfăşurat la Bucureşti, între 10 şi 27 octombrie 2013.

„Moştenind o istorie comună, arhitectura regiunii Europei Centrale şi de Est, pe care expoziţia o prezintă, îşi defineşte astăzi identitatea prin revalorizarea resurselor locale şi prin raportare critică la tendinţele internaţionale mainstream”, subliniază organizatorii evenimentului.

Expoziţia este bilingvă (română-engleză) şi prezintă o selecţie de 98 de proiecte realizate în Europa Centrală şi de Est în ultimii 6 ani. 22 dintre ele sunt din România, regăsindu-se în parcursul expoziţiei alături de proiecte din alte 19 țări din regiune. Toate au fost selectate de board-ul curatorial din mai bine de 200 de proiecte primite în urma unui open call public.

În cadrul expoziţiei, proiectele sunt împărţite în patru categorii: Filtrări stilistice (la nivelul unor abordări stilistice, moderne şi contemporane), Deschideri funcţionale (concordanţa expresiei arhitecturale cu programul / funcţiunea, prin apel la unele formule consacrate / recognoscibile), Desprinderi estetice (atenţia acordată prelucrării formale / estetice), Plăsmuiri materiale (recursul la tehnologie şi materiale contemporane).

Potrivit organizatorilor, expoziţia a luat naştere „ca exercițiu de articulare a unui demers critic privind fenomenul arhitectural contemporan din regiune, dar și cu scopul de a face vizibile și lizibile liniile de fugă / forță atât a discursului la nivelul obiectelor de arhitectură, cât şi la nivelul abordărilor teoretice și critice. Totodată, pentru identificarea, verificarea şi validarea unor răspunsuri / soluţii locale privind satisfacerea nevoilor şi aspiraţiilor specifice timpului şi contextului local / regional”.

Proiectele, prezentate în mod complementar şi în catalogul expoziţiei, care poartă acelaşi nume, sunt însoţite şi de texte critice şi teoretice semnate de Sabin Borş, Ionuţ Butu, Mălina Conţu, Bogdan Ghiu, Augustin Ioan, Andreea Livia Ivanovici, Marko Sancanin, Dana Vais şi Arpad Zachi. Volumul este bilingv (română-engleză) şi are 248 pagini.