Instituţiile de cultură din Craiova, implicate în organizarea Zilelor „Mihai Viteazul”

0
734

Zilele „Mihai Viteazul” au debutat, la Muzeul Olteniei, cu un simpozion pe tema “Mihai Viteazul şi Bănia”. La eveniment au fost prezenţi preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, şi directorul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche. Programul a continuat la Casa Băniei, unde a avut loc expoziţia „Mihai Viteazul şi Bănia”.

Autorităţile locale spun că Zilele „Mihai Viteazul” au un rol educativ şi se adresează în special tinerilor. Viceprimarul Craiovei, Cristina Calangiu, a declarat că toate instituţiile de cultură sunt implicate în organizarea acestui eveniment. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a menționat, în cadrul simpozionului, că şi-a dat seama că istoria pe care o învăţase era trunchiată, drept urmare a decis să îşi aprofundeze cunoştinţele.

În partea a doua, manifestările s-au mutat la Casa Bănie, unde a avut loc o expoziţie pe tema „Mihai Viteazul şi Bănia”. Aici, primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a vorbit şi despre programul următoarelor zile: „Deschiderea expoziţiei este a doua acţiune oficială din cadrul zilelor dedicate domnitorului Mihai Viteazul. Cele mai importate manifestări sunt bătălia de la Călugăreni de sâmbătă şi carnavalul de duminică, unde vedeta va fi Ionuţ Pârvulescu. Nouă ne stă bine costumaţi. Poate îl rugăm şi pe domnul prefect să se costumeze, având în vedere că este o acţiune menită să promoveze oraşul şi care a prins foarte bine la nivel naţional. Expoziţia este foarte frumoasă, vedem ceva şi din epoca lui Mihai Viteazul. Nu trebuie să uităm că de aici, din Casa Băniei, a plecat ideea Marii Uniri”.

Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, a declarat că în aceste zile în Craiova trăim o lecţie de istorie şi i-a invitat pe craioveni să viziteze Casa Băniei. «Felicit Primăria pentru această iniţiativă de a organiza Zilele „Mihai Viteazul”. Încă de azi de dimineaţă trăim o lecţie de istorie, în ceea ce îl priveşte pe Mihai Viteazul există o opinie unanim recunoscută ca fiind personalitatea cea mai de seamă a Olteniei, este cel care a pus bazele ideii de unire. Ideile au fost preluate de paşoptişti şi duse mai departe. Îi invităm pe craioveni să vină să vadă clădirea Casei Băniei, cea mai veche clădire din aceea epocă, să vadă obiecte care i-au aparţinut domnitorului», a spus Ion Prioteasa, preşedintele Consiliului Judeţean Dolj.

Programul zilei de astăzi începe la ora 10.00, cu depunerea de coroane de flori la statuia domnitorului Mihai Viteazul. La ora 12.00 craiovenii sunt invitaţi la Galeria de Artă „Vollard” a Casei de Cultură „Traian Demetrescu”, unde se deschide expoziţia de filatelie realizată de Ştefan Ardeleanu, sub genericul „Mihai Viteazul în Filatelia Românească”. La 17.00 va avea loc un spectacol de teatru şi poezie la Casa de Cultura „Traian Demetrescu”, iar la 19.00 la  Filarmonica „Oltenia” va fi susținut un concert simfonic extraordinar (dirijor: Gheorghe Costin). În jurul orei 20.30, în Piaţa Prefecturii va rula filmul “Mihai Viteazul”, care se va întrerupe la 21.30 pentru parada „Intrarea lui Mihai Viteazul în cetate”, după care proiecţia cinematografică va continua