Programul „Prima casă” va fi extins şi pentru românii de dincolo

0
95

Programul „Prima casă” va fi extins şi pentru românii care locuiesc în străinătate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, la rubrica Transparenţă decizională. 

Astfel, conform proiectului de act normativ, va fi stabilit un plafon destinat pentru garantarea achiziţiei sau construirii unei locuinţe de către persoanele cu cetăţenie română care locuiesc în străinătate şi au permis de şedere şi de muncă, eliberate de autoritățile statului în care lucrează. Până la 31 decembrie 2014 plafonul garanțiilor acordate exclusiv pentru achiziționarea sau construirea de locuințe pentru românii care locuiesc în străinătate este de 25 de milioane de lei, alocat din plafonul rămas nealocat şi/sau neutilizat destinat ANL, devenit plafon general de garantare în cadrul Programului Prima casă. ”Este o propunere venită din practică, prin care dorim să-i sprijinim pe românii care muncesc în străinătate să îşi achiziţioneze sau să îşi construiască o locuinţă. În acelaşi timp, măsura va contribui la o administrare mai eficientă şi la creșterea gradului de utilizare a portofoliului de garanţii din Programul Prima casă”, consideră ministrul finanţelor publice, Ioana-Maria Petrescu.

Programul Prima casă a fost implementat începând cu a doua jumătate a anului 2009. Până în prezent au fost acordate 123.922 garanţii din care circa 31% sunt destinate achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2013. Valoarea medie a finanţărilor accesate în cadrul programului este de 38.210 euro.