„Phoenix” la Craiova după 35 de ani, într-un fotoreportaj realizat de Victor Boldâr

0
149

Vino la expoziţia de la Galeria „ARTA” şi intră în atmosfera etno-rock a anilor ’70!

Ianuarie este Luna Fotografiei în România, iniţiată de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România şi declarată oficial în 2010, când s-a desfăşurat sub formă de festival naţional. Anul acesta evenimentul debutează la Craiova cu fotoreportajul  „’77 Craiova – Ultimul Concert”, realizat de Victor Boldâr – E.FIAP şi prezentat pe simezele Galeriei „ARTA” a filialei Uniunii Artiştilor Plastici din România. Expoziţia reuneşte fotografii ce surprind concertul „Phoenix” susţinut pe 20 mai 1977  la Grădina cinematografului „Patria” din Craiova, iar vernisajul va avea loc miercuri, 11 ianuarie, ora 18.00.

Festivalul Luna Fotografiei din România, aflat la ediţia a III-a, este organizat de Asociaţia Artiştilor Fotografi din România (AAFR), sub patronajul Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional şi a Institutului Cultural Român, sub auspiciile Federaţiei Internaţionale de Artă Fotografică (FIAP), se va desfăşura în perioada 11 ianuarie – 11 februarie şi va cuprinde evenimente în numeroase localităţi din ţară. Ziua de deschidere a Festivalului, 11 ianuarie 2012, este legată de ziua de naştere (11 ianuarie 1812) a primului fotograf de război de lume, Carol Popp de Szathmary, şi a fost declarată ca Ziua Artei Fotografice din România prin Hotărârea Guvernului nr. 458 din 5 mai 2010. De altfel, în 2012 se împlinesc 200 de ani de la naşterea pictorului şi fotografului român Carol Pop de Szathmary, cel mai important artist documentarist al secolului al XIX-lea.

Victor Boldâr – E.FIAP (n. 1935) este fotograful care a reuşit paradoxul în fotografie: să-l surprindă pe Henry Cartier Bresson într-un fotoreportaj realizat în mai 1975 în Oltenia. Cele două expoziţii personale de excepţie ale artistului craiovean, vernisate în 2010 la Muzeul de Artă din Craiova şi în 2011 la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, îl recomandă drept unul dintre cei mai activi, creativi şi longevivi fotografi.

La Craiova, Luna Fotografiei din România se va deschide cu vernisajul expoziţiei „’77 Craiova – Ultimul Concert” a artistului Victor Boldâr, care va avea loc miercuri, 11 ianuarie, ora 18.00, la Galeria „ARTA” (strada „Unirii” nr. 12), în organizarea Asociaţiei „Focus Oltenia” şi a Muzeului de Artă din Craiova, cu sprijinul Fotoclubului „Mircea Faria”. Fotoreportajul lui Victor Boldâr a fost realizat pe data de 20 mai 1977,  la Grădina cinematografului „Patria” din Craiova, şi surprinde în imagini ultimul concert „Phoenix” (Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mircea Baniciu, Josef Kappl şi Erlend Krauser) din Epoca de Aur. «„Phoenix” cântă de 50 de ani! Victor Boldâr fotografiază de 50 de ani! Colajul de imagini phonexiene surprinse în timpul concertului a dezlegat după 35 de ani deja amintiri în rândul unor participanţi, liceeni pe atunci, la eveniment», spun organizatorii expoziţiei

 

Prin Hotărârea de Guvern nr. 458 din 5 mai 2010, 11 ianuarie a devenit în mod oficial Ziua Naţională a Fotografiei. Nu a fost aleasă întâmplător, 11 ianuarie 1812 fiind ziua de naştere a celui mai reprezentativ pictor-fotograf din România, primul fotoreporter de război din lume, Carol Popp de Szathmary. Deşi România are unul dintre primii zece fotografi din Europa, în ţară nu există până în acest moment un muzeu al fotografiei, în ciuda materialului bogat existent.