“Cizmuliţa lui Moş Nicolae”, plină de cadouri pentru copiii din Podari

0
154

Peste o sută de copii din localitatea Podari s-au bucurat, aseară, de toată atenţia şi darurile pe care le merită, însă rareori le primesc. Nu pentru că nu sunt cuminţi, nici pentru că părinţii nu ar vrea să le ofere tot ce e mai bun… Însă, ca şi anul trecut, “Cizmuliţa lui Moş Nicolae” i-a făcut fericiţi pe toţi, fiecăruia dintre ei fiindu-i oferite cadouri de care s-au putut bucura împreună cu familia. Aflat la cea de-a II-a ediţie, evenimentul umanitar desfăşurat ieri după-amiază la Palatul RSR, la iniţiativa Şcolii cu clasele I-VIII din Podari, în parteneriat cu Primăria Podari, face parte din proiectul naţional “Eu sunt pui de românaş”, care constă în strângerea de produse (alimente, jucării şi haine) şi donarea lor către familiile sărace din localitate. Cu această ocazie, elevii Şcolii din Podari şi invitaţii ei – 16 şcoli şi grădiniţe din Craiova – au prezentat un spectacol plin de lumină şi culoare, dedicat sărbătorilor de iarnă.

Sala Palatului RSR a devenit, aseară, neîncăpătoare pentru cele câteva sute de copii, care, încurajaţi de părinţi, bunici şi cadre didactice, au oferit un program artistic emoţionant. Rând pe rând, prichindeii de grădiniţă, alături de colegii lor mai mari, cu toţii costumaţi ca de sărbătoare, i-au colindat pe invitaţi şi au încercat să strălucească prin dansurile lor uneori stângace, fără a-şi lua ochii de la educatoarele care îi încurajau. Şi au reuşit să atragă toate privirile şi aplauzele publicului, prin energia debordantă de care au dat dovadă.

“Colindăm pentru cadourile copiilor săraci”

Aşteptându-şi rândul “la colindat”, Miruna, o păpuşică blondă, cu ochi albaştri, de numai cinci anişori, ţopăia fericită la gândul că prin gestul ei un alt copil îşi va primi cadoul de Moş Nicolae. “O să cânt un colind frumos pentru copiii mai săraci, fiindcă mami mi-a spus că pe la ei nu a trecut Moş Nicolae. Şi doamna educatoare ne-a spus că trebuie să fim buni cu ceilalţi copii, dacă vrem să vină Moş Crăciun. Eu am fost cuminte”, ne-a explicat micuţa Miruna. O altă fetiţă, interesată de discuţie şi, în acelaşi timp, nerăbdătoare să ne povestească la rându-i că şi ea a fost tare cuminte, şi-a amintit cum, anul trecut, la prima ediţie a evenimentului, a avut mari emoţii pe scenă, dar s-a bucurat atunci când toţi prichindeii au primit cadouri. “Mie nu-mi mai este ruşine să cânt, ca anul trecut. Acum, abia aştept să ne cheme pe scenă, ca să colindăm pentru cadourile copiilor săraci. E mai frumos ca anul trecut şi sunt şi mai mulţi copii, frumos îmbrăcaţi ca şi noi”, ne-a spus Alessia.

Pachete cu alimente, dulciuri şi jucării

Peste 20 de momente artistice s-au derulat de-a lungul serii, în cadrul spectacolului umanitar “Cizmuliţa lui Moş Nicolae”, pentru ca la final cei aproximativ o sută de copii din Podari să primească în dar cadouri strânse fie de la sponsori, fie de la donatori. Pachetele au constat nu numai în dulciuri şi jucării, ci şi în cărţi, obiecte de papetărie şi alimente. «“Cizmuliţa lui Moş Nicolae” este un spectacol organizat de şcoala noastră şi se află la cea de-a II-a ediţie, prima având loc anul trecut. Peste o sută de copii de la Şcoala din Podari primesc în această seară (n.r. – 7 decembrie 2011), de la alte unităţi de învăţământ din Craiova – 16 la număr – daruri consistente, atât pentru ei, cât şi pentru familiile lor. Iniţiativa de a organiza acest spectacol ne aparţine, iar ideea a venit ca urmare a numeroaselor proiecte sociale care se desfăşoară în şcoala noastră şi în urma cărora am constatat că mulţi copii sunt săraci şi nu se pot bucura de sărbători. Tocmai din acest motiv, am dorit să le dăruim inclusiv alimente, pentru că provin din familii nevoiaşe, pentru care orice ajutor este binevenit. Micuţii sunt conştiincioşi şi s-au pregătit aşa cum trebuie cu poezii şi cântece, pe care le recită în faţa publicului. Este un spectacol în adevăratul sens al cuvântului», a afirmat Andriescu Marilena, directorul Şcolii cu clasele I-VIII din Podari.

 

Acţiunea a fost sponsorizată de mai multe firme din Craiova şi Podari, printre care Cargill România şi SC Orizonturi 2025 SRL, precum şi de autorităţile locale. “Primăria Podari este partener şi, totodată, sponsor al acţiunii organizate de Şcoala cu clasele I-VIII din localitatea noastră, pentru copiii din comunitate, dar şi din Craiova. Din fericire, în demersul nostru s-au alăturat şi ne-au sprijinit mai multe societăţi comerciale, care s-au arătat foarte receptive, astfel că pachetele pe care copiii le-au primit sunt destul de consistente. Ele conţin alimente – ulei, făină, zahăr, precum şi dulciuri, jucării, rechizite şi hăinuţe. La acţiune au participat câteva sute de copii împreună cu părinţii şi bunicii lor, de altfel, toată lumea a fost invitată. Suntem în luna cadourilor, lună în care trebuie să fim mai buni şi să dăruim cât putem celor care au nevoie, iar aceşti copii se bucură enorm că şi pe la ei a trecut Moş Nicolae”, a spus Constantin Gheorghiţă, primarul comunei Podari.


 

La evenimentul dedicat copiilor din Podari au participat cu programe artistice, dar şi donaţii, mai multe şcoli şi grădiniţe din Podari şi Craiova: Şcoala cu clasele I-VIII Podari, Colegiul Naţional “Carol I”, Şcoala nr. 29 “N. Romanescu” – Grădiniţa nr. 11, Grădiniţa nr. 53 Craiova, Colegiul Naţional “Ştefan Velovan”, Grădiniţa Podari, Şcoala nr. 23 Craiova, Şcoala nr. 39 “N. Bălcescu” – Grădiniţa nr. 14 “Luceafărul”, Clubul Piticilor, Şcoala nr. 12 “Decebal”, Şcoala nr. 31 “Th. Aman”, Colegiul Naţional “Fraţii Buzeşti” – Grădiniţa “Otilia Cazimir”, Grădiniţa nr. 31 Craiova, Şcoala nr. 30 “Mihai Viteazul”, Clubul Gala Dans, Şcoala nr. 33 Craiova.

 

ALINA DRĂGHICI şi ANA-MARIA GEBĂILĂ