Yemen: Londra a evacuat personalul ambasadei, SUA le cere americanilor să plece „imediat” de aici

0
128

Marea Britanie a evacuat temporar, ieri, tot personalul ambasadei sale din Yemen, din cauza pericolului terorist, informează Associated Press şi France Presse. „Din cauza îngrijorărilor crescute în privinţa securităţii, întregul personal al ambasadei noastre în Yemen a fost evacuat temporar şi ambasada va rămâne închisă până când personalul va fi în măsură să revină”, a precizat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe britanic. Anunţul făcut de Foreign Office intervine după ce Statele Unite au cerut, tot ieri, cetăţenilor lor să părăsească „imediat” Yemenul, din cauza nivelului extrem de ridicat al pericolului de atentate în această ţară. Departamentul de Stat american a ordonat, de asemenea, ieri, plecarea personalului său neesenţial din această ţară. Totodată, SUA, care şi-au închis majoritatea misiunilor diplomatice din lumea arabă, au ridicat ieri nivelul de alertă cu privire la posibile atentate la „extrem de ridicat”, relatează AFP. Măsură anunţată vine în contextul în care patru presupuşi membri Al-Qaeda au fost ucişi ieri, la est de capitala Sanaa, într-un atac cu dronă. Cei patru bărbaţi se aflau la bordul unui vehicul care a fost spulberat în zori de patru rachete, potrivit unui responsabil tribal care s-a exprimat sub protecţia anonimatului. Ministerul Apărării yemenit a precizat că cel puţin unul din cei patru bărbaţi figura pe o listă de suspecţi care „plănuiau atacuri teroriste în ultimele zile de Ramadan şi în timpul sărbătorii Eid al-Fitr”, de la sfârşitul acestei săptămâni.

Citând oficiali americani, „The New York Times” afirmă că administraţia lui Barack Obama a luat decizia de a închide reprezentanţele diplomatice din lumea arabă în urma interceptării, săptămâna trecută, a unor mesaje electronice între Ayman al-Zawahiri şi Nasser al-Wuhayshi, liderul Al-Qaeda în Peninsula Arabă (AQPA), cu sediul în Yemen. Primul i-ar fi ordonat celui de-al doilea să comită un atentat duminică. CNN a anunţat că al-Zawahiri i-a cerut lui al-Wuhayshi „să facă ceva”, ceea ce ar fi determinat oficialii de la Washington şi din Yemen să se gândească la un atac iminent. AQPA este considerată de Washington ca fiind cea mai activă dintre aripile reţelei extremiste. Creată în ianuarie 2009 din fuziunea aripilor saudite şi yemenite ale Al-Qaeda, AQPA a revendicat o serie de atacuri importante, atât în Yemen, unde s-a regrupat, cât şi în exterior, inclusiv o tentativă de a produce o explozie într-un avion de linie american în ziua de Crăciun a anului 2009.

Serviciile de securitate yemenite au publicat luni seara o listă cu 25 de presupuşi membri ai reţelei Al Qaeda, care îi include şi pe cei trei saudiţi suspectaţi de plănuirea atacurilor împotriva instalaţiilor publice şi private ale ţării (Ibrahim Rubaish, Ibrahim al Asiri şi Meshal al Shaiji), a informat ieri agenţia EFE. Comitetul Suprem de Securitate, autoritatea supremă în domeniu, oferă o recompensă de 5 milioane de riali yemeniţi (23.000 de dolari) celor care furnizează informaţii care să ducă la arestarea oricăruia din presupuşii terorişti.