Peste 400 de copii s-au înscris la cursurile de vară ale Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”

0
222

Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” continuă și în acest an derularea proiectului „Biblioteca din Vacanță”, ajuns la cea de-a VII-a ediție. Adresat copiilor din clasele I – a VIII-a, acesta se desfășoară în perioada 1 iulie – 28 august și este structurat pe mai multe ateliere: engleză, desen, dans sportiv, jurnalism, lucru manual, origami, teatru, oratorie, ilustrații basme românești și cusături tradiționale. Peste 400 de copii au ales să frecventeze cursurile gratuite din cadrul acestui program educativ, în derularea căruia sunt implicate două secții ale bibliotecii – cea pentru Copii și Tineret, respectiv Mediatecă și American Corner.

„Activitățile au în vedere petrecerea într-un mod creativ-educativ a timpului liber”

Vara este, în mod sigur, anotimpul copilăriei. Cei mici au la dispoziție trei luni de vacanță și voie bună, iar părinții și bunicii îi pot încuraja să desfășoare activități educativ-creative, unele pe care poate nu le-au mai încercat niciodată până acum. O alternativă este programul „Biblioteca din Vacanță” derulat de Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, prin care a fost planificată o listă de activități pentru copiii din învățământul primar și dimnazial, pe parcursul lunilor iulie și august.

«Activitățile cuprinse în cadrul proiectului au în vedere petrecerea într-un mod creativ-educativ a timpului liber, lărgirea orizontului de cunoaştere, dezvoltarea abilităților și a înclinațiilor artistice ale copiilor, formarea deprinderii de a comunica într-o limbă străină. Ne bucurăm și anul acesta de un număr mare de participanți ce au ales să frecventeze cursurile „Bibliotecii din Vacanță” și ne propunem, și de această dată, ca aceștia să descopere cum își pot petrece timpul liber într-un mod interactiv și benefic lor», a declarat Mădălina Florescu, purtător de cuvânt al bibliotecii doljene.

Ludoteca, primitoare pentru participanții la atelierele Micul jurnalist sau de oratorie

Ludoteca Secției pentru Copii și Tineret este unul dintre cele mai primitoare locuri în general și în această perioadă în mod special: aproape 300 de copii vor frecventa cele 7 ateliere organizate aici. Deschise copiilor din clasele I – a IV-a sunt cele de engleză (lunea, orele 10.00-11.00, coordonator Adriana-Cristina Gămălan) – 40 participanți; desen (lunea, orele 11.30-12.30, coord. Adriana-Cristina Gămălan) – 41 participanți; origami (miercurea, orele 1.00-11.00) – 43 participanți; lucru manual (miercurea, orele 11.30-12.30) – 37 participanți; dans sportiv (joia, orele 10.00-11.00, coord. Diana Răducu) – 52 participanți. Copiii de gimnaziu participă la atelierele Micul jurnalist (marțea, orele 10.00-11.00, coord. Laura Pumnea) – 37 participanți; dans sportiv (joia, orele 11.00-12.00, coord. Diana Răducu) – 12 participanți; oratorie / Public Speaking (vinerea, orele 10.00-11.00, coord. Mihaela Mocanu) – 30 participanți.

Cursurile de limba engleză sunt susținute de elevi și liceeni voluntari

Alți 140 de copii și tineri au ales să frecventeze cursurile de vară ale Secției Mediatecă și American Corner Craiova din cadrul bibliotecii doljene. Cele de teatru sunt coordonate de voluntara Anca Badea, studentă în anul al II-lea la master la Departamentul de Arte al Universității din Craiova. Nu mai puțin de 25 de copii le vor frecventa, în fiecare zi de luni (orele 10.00-12.00 – grupa I, orele 14.00-16.00 – grupa a II-a).

Cei mai mulți elevi, 75 la număr, au optat pentru cursurile de limba engleză, care se desfășoară marțea și miercurea, între orele 9.00 și 12.30, pentru nivelurile începător și intermediar. Cinci voluntari sunt implicați în susținerea acestora: Mădălina Băileșteanu – bibliotecar Secția Mediatecă și American Corner Craiova; Teodora Greșiță – elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Elena Cuza”, câștigătoare a Premiului I la Olimpiada Națională de Limba Germană; Maria Dincă – elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, câștigătoarea Premiului I la Concursul județean de creație în limba engleză „O Poveste pentru Tine”, ediția 2015; Andrei Vlad Plăcintescu – elev în clasa a XI-a la Colegiul Național „Carol I”, voluntar al Secției American Corner Craiova încă de anul trecut; Teodora Epîngeac – elevă în clasa a XI-a la Colegiul Național „Carol I”.

Învață cusături tradiționale românești

Tot la Secția Mediatecă și American Corner Craiova se va desfășura atelierul Ilustrații de basme românești (miercurea, orele 16.00-19.00), voluntari fiind artistul plastic dr. Cristina Oprea și bibliotecar Carmen Tică. 20 de copii, cu vârsta de peste 10 ani, au ales să îl frecventeze. Potrivit Biroului de Presă al Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”, alți 20 învață în această vară Cusături tradiționale românești, sub coordonarea voluntarilor Carmen Tică și Adriana Stoica – elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Elena Cuza”. Cursurile au loc joia, între orele 16.00 și 19.00.