Europarlamentarul Marian Jean Marinescu : „Serbia prin declaraţii arată dorinţa de integrare, dar prin acţiune… nu e acelaşi lucru”

0
244

Premierul sârb, Aleksandar Vucic, a declarat săptămâna trecută că ţara sa este dispusă să primească permanent un număr de refugiaţi, fără să-l precizeze, pentru a arăta astfel că este mai europeană decât alţii. O declaraţie asemănătoare a facut-o şi ministrul sârb de interne, Nebojsa Stefanovic în timpul vizitei sale în Macedonia, săptămâna trecută. „Ca ţară ce doreşte să devină membru al UE, este momentul potrivit pentru a arăta că suntem pregătiţi pentru această sarcină’, a anunţat oficialul sârb. El a criticat totodată intenţia Ungariei de a închide complet frontiera ungaro-sârbă pentru imigranţii ilegali, el considerând că o astfel de măsură nu va contribui la oprirea valului de refugiaţi. Despre posibilitatea ca Serbia să intre mai repede în Uniunea Europeană, am discutat cu europarlamentarul Marian Jean Marinescu, membru al Delegaţiei pentru relaţia cu Serbia, din cadrul Parlamentului European.

Serbia se confruntă şi ea în aceste zile cu un val mare de refugiaţi. Cu toate acestea, deputatul european Marian Jean Marinescu, care a întreprins în ultimul timp o amplă campanie de informare în Serbia, susţine că această problemă nu îi va ajuta foarte mult pe vecinii sârbi să treacă mai uşor de furcile caudine de la Bruxelles, în drumul lor spre UE. „Am văzut şi eu declaraţiile celor de la Belgrad. Sunt în regulă, ei îşi doresc dar nu cred că acest lucru se va întâmpla aşa de simplu. Nu poate să stopeze Serbia exodul. Ce vreau să spun că nu au ce să facă, vorbim de zeci de mii la graniţă, oameni care nu vor să rămână în Serbia, ci doar să treacă prin Serbia. Ungaria va construi acel gard, să vedem ce va reuşi, poate vor bloca accesul, dar temporar, cred eu. Pe sârbi nu-i va ajuta, la ei sunt probleme economice, dar şi probleme cu corupţia, cu libertatea presei, adică de altă natură”, a subliniat vicepreşedintele EPP.

amunte in editia print de maine