Concursul Internaţional Canto „Elena Teodorini” – ediţie inaugurală la Craiova

0
268

Craiova lansează prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini”, deschis cântăreţilor de operă de orice naţionalitate, aparţinând tuturor categoriilor vocale. Competiția va avea loc în perioada 6-9 noiembrie 2013, în cadrul celei de a XIII-a ediţii a Festivalului Internaţional „Elena Teodorini”. Organizator este Teatrul Liric „Elena Teodorini”, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional, Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova și în parteneriat cu S.C. L&N Promotion S.R.L. Braşov.

Festivalul Internațional „Elena Teodorini” va deschide, în toamnă, noua stagiune a Teatrului Liric „Elena Teodorini” și va fi dedicat aproape în exclusivitate operei lui Giuseppe Verdi, anul acesta aniversându-se bicentenarul nașterii compozitorului. Astfel, spectatorii vor putea (re)vedea celebrele opere „Trubadurul”, „Nabucco” şi „Bal mascat”, dar se vor bucura și de o premieră absolută pentru Craiova: „Otello”. „Personal, susţin ideea de a organiza un festival de o asemenea anvergură o dată la doi ani, pentru a avea timpul necesar realizării cu minuţiozitate a tuturor evenimentelor ce vor fi incluse într-un astfel de proiect”, declara în urmă cu un an, într-un interviu acordat cotidianului „Cuvântul Libertății”, managerul instituției, Antoniu Zamfir. Ultima ediție a festivalului s-a desfășurat în perioada 29 septembrie – 20 octombrie 2011.

În cadrul festivalului va avea loc, între 6 și 9 noiembrie, prima ediţie a Concursului Internaţional de Canto „Elena Teodorini”, cu un juriu format „din directorii unor teatre de maximă importanţă din Europa şi din personalităţi ale artei lirice”, precizează organizatorii. Concursul este deschis cântăreţilor de operă de orice naţionalitate, aparţinând tuturor categoriilor vocale şi născuţi după 1 septembrie 1977 (femei) şi 1 septembrie 1975 (bărbaţi). Candidaţii trebuie să pregătească cinci arii din repertoriul liric universal al secolelor al XVIII-lea – al XX-lea, la libera lor alegere, iar taxa de participare este de 80 de euro.

Gala Laureaţilor, din 9 noiembrie, va închide atât festivalul, cât și concursul. Cu acest prilej se vor acorda Premiul I, în valoare de 2.000 de euro, Premiul al II-lea (1.000 de euro) și Premiul al III-lea (500 de euro). Li se vor adăuga mai multe premii speciale, care le vor oferi unora dintre finalişti şansa de a apărea pe scene prestigioase.

 

«Elena Teodorini (1857-1926) este o personalitate emblematică pentru oraşul ei natal – Craiova, artista rămânând în istorie prin debutul său în 1880 la „Teatro alla Scala” din Milano, cu rolul Marguerite din „Faust” de Ch. Gounod. A fost prima cântăreaţă din România care a păşit pe acea scenă celebră, la numai 23 de ani. Rodolfo Celletti o consideră una dintre ultimele mezzosoprane acute specializate în repertoriul de soprană, o interpretă impetuoasă şi pasională, dar şi o autentică actriţă-cântăreaţă, ale cărei formule expresive prevesteau deja primadona veristă», menționează reprezentanții Teatrului Liric din Craiova – instituție care, de la începutul anilor 2000, poartă numele Elenei Teodorini.