Klaus Iohannis : „Responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova trebuie să fie împărţită între toate partidele proeuropene”

0
706

Preşedintele României, Klaus Iohannis a avut miercuri, 4 februarie a.c., o întrevedere cu ambasadorul Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă. În cadrul acestei întrevederi au fost abordate mai multe teme, printre care evoluţia politicii interne din Republica Moldova.

În acest context, Preşedinte Iohannis a menţionat că “rezultatul alegerilor parlamentare din Republica Moldova a reconfirmat sprijinul popular pentru opţiunea politică proeuropeană, iar aşteptările partenerilor europeni se îndreptă ferm către respectarea misiunii date prin alegeri de cetăţenii moldoveni”.

Șeful statului  mai spus că Acordul de Asociere şi de Liber Schimb semnat cu Uniunea Europeană conferă prilejul accelerării reformelor structurale profunde, care au nevoie de un sprijin politic consistent şi că “orientarea proeuropeană a Republicii Moldova nu poate fi condiţionată de lupte politice interne”.
Klaus Iohannis a subliniat că rezultatul votului din 30 noiembrie 2014 trimite la o formulă de compunere a puterii executive în care responsabilitatea parcursului democratic al Republicii Moldova să fie împărţită între toate partidele proeuropene. „Un guvern stabil şi cu o viziune unitară proeuropeană este de preferat oricărei alte soluţii de compromis. Asigurarea unei majorităţi parlamentare şi cu interese comune în direcţia modernizării şi consolidării democratice a Republicii Moldova reprezintă garanţia unui Guvern stabil”, se precizează într-un comunicat de presă al Administrației Prezidențiale.