„Există riscul ca Daesh să-şi transfere operaţiunile şi acţiunile în Europa”

0
192

Eurodeputatul PSD Victor Boştinaru, vicepreşedintele Grupului S&D pentru politică externă, a atras atenţia asupra faptului că, atacurile teroriste recente din Paris, precum şi intervenţiile militare din Siria, au sporit riscul ca Daesh să-şi transfere operaţiunile şi acţiunile pe continentul european.

Intervenţia eurodeputatului Victor Boştinaru a avut loc la Strasbourg, în contextul declaraţiilor Consiliului şi Comisiei cu privire la atacurile teroriste din Paris, în prezenţa Preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. „Este foarte greu să evaluăm impactul ultimelor atacuri din Paris asupra societăţii şi valorilor sale fundamentale. Sistemul central al valorilor, libertăţilor şi al drepturilor noastre democratice a fost zdruncinat. Trebuie să ne asigurăm că nimic nu se va mai întâmpla pe viitor prin adoptarea unui cadru mai eficient de integrare socială – nu de asimilare ci de integrare -, de luptă împotriva radicalizării şi mai mult decât atât, de neutralizare a surselor organizaţiilor teroriste. Pentru a avea un context mai sigur, trebuie să avem un cadru echilibrat în care, securitatea şi libertatea să coexiste, pentru că nu poţi avea libertatea dacă nu ţi se asigură securitatea. Trebuie să vorbim mai mult cu comunităţile auto-izolate şi alienate, unde ideologiile violente îşi găsesc recruţii în lupta împotriva valorilor europene”, a subliniat eurodeputatului Victor Boştinaru.

„De ce finanţarea organizaţiilor teroriste este în continuare activă”

Totodată, conform eurodeputatului român o altă problemă apărută acum este lupta din Siria, pentru că, există un risc ridicat ca Daesh să ia măsuri suplimentare în Europa, ţinând cont de faptul că vor pierde teren în Siria şi îşi vor transfera operaţiunile şi atacurile în Europa. „Trebuie să fim pregătiţi pentru aceasta. Nu am răspuns încă la întrebările: de ce există un schimb de informaţii atât de restrâns astăzi? De ce finanţarea organizaţiilor teroriste este în continuare activă dacă ştim că sistemul bancar în ansamblul său este oarecum în mâinile occidentalilor? De ce Europa nu este capabilă nici în ziua de astăzi să conlucreze cu liderii arabi pentru a reforma Islamul şi de ce Europa nu este capabilă să controleze spaţiul Schengen?” au fost întrebările adresate de către eurodeputatul Victor Boştinaru în concluzia intervenţiei sale.