Spectacole cu Marcel Iureş, premieră cu Zorro şi un festival de „foc”, în noua stagiune a Teatrului „Colibri”

0
419

Spectacole în premieră, precum „Hansel şi Gretel” şi altul care îl are ca personaj principal pe Zorro, continuarea colaborării cu Teatrul ACT din Bucureşti şi cu actorul Marcel Iureş – pe care publicul îl va putea vedea, pe 24 noiembrie, în spectacolul Absolut!”, după „Ivan Turbincă”, de Ion Creangă, iar la anul, în „Furtuna” după William Shakespeare, în regia lui Cristian Pepino – sunt doar câteva dintre evenimentele noii stagiuni a Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”. Deschiderea oficială va avea loc vineri, 6 noiembrie, ora 19.00, cu un spectacol de gală „cu mult umor, muzică şi demonstraţii de măiestrie” ale actorilor craioveni şi invitaţi din ţară, potrivit reprezentanţilor instituţiei. „Nu spun tot, las multe surprize să fie dezvăluite, aşa, ca într-o lume de poveste…”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, managerul Adriana Teodorescu, referindu-se la alte proiecte artistice care se vor concretiza pe parcursul anului viitor. Mai mulţi spectatori în sală şi o echipă de artişti mai numeroasă sunt marile dorinţe care noua stagiune şi-ar dori să i le îndeplinească.

Gală sub semnul umorului, culorilor, muzicii şi luminilor

Deşi anul acesta au fost aproape într-o continuă activitate, aşa încât publicul nu le-a simţit lipsa, actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri” au dorit să marcheze şi oficial deschiderea unei noi stagiuni. O vor face vineri, 6 noiembrie, ora 19.00, cu un spectacol de varietăţi cu păpuşi, pentru toate vârstele. „Publicul are şansa unică să vadă, chiar din sala de spectacol, cum se desfăşoară audiţiile la teatru, să descopere ce alte aptitudini îi trebuie unui actor păpuşar pe lângă talent. Spectacolul va sta sub semnul umorului, culorilor, muzicii şi luminilor, garantând o oră de distracţie pe scenă şi în sală”, anunţă organizatorii. Biletele s-au pus deja în vânzare, la preţul de 10 lei. Evenimentul de vineri va însemna şi debutul unei noi serii de spectacole şi alte manifestări artistice atât la sediu şi în alte spaţii din Craiova, cât şi în ţară şi peste hotare.

Mini-stagiunea Teatrului ACT va continua până în mai 2016

Chiar între primele reprezentaţii ale noii stagiuni, din această lună, se numără una marca ACT. Este vorba despre spectacolul „Absolut!”, după „Ivan Turbincă”, de Ion Creangă, cu Marcel Iureş, în regia lui Alexandru Dabija, pe care craiovenii l-au mai putut vedea pe 9 decembrie 2014. Un spectacol extraordinar, adresat unui public de peste 12 ani, care merită însă revăzut – marţi, 24 noiembrie, ora 19.00. „Spectacolele Teatrului ACT din Bucureşti vor continua aici până în mai 2016, lunar având loc câte o reprezentaţie. Îi aşteptăm pe craioveni să vină să îşi cumpere bilete şi să se bucure de acest regal teatral”, a precizat managerul Teatrului „Colibri”, Adriana Teodorescu. Un bilet pentru „Absolut” costă 20 de lei şi poate fi procurat de la Agenţia instituţiei.

Pe Marcel Iureş publicul craiovean va avea bucuria să îl regăsească şi în distribuţia altui spectacol: „Furtuna” de William Shakespeare, în regia lui Cristian Pepino, unde acesta va juca alături de actorii Teatrului pentru Copii şi Tineret „Colibri”. Noua montare va avea premiera în toamna viitoare.

Noi personaje în scenă: „Hansel şi Gretel” şi Zorro

Proiectele anului 2016 se anunţă a fi nu puţine! Puncte de reper ale programului artistic rămân premierele şi o nouă ediţie a Festivalului „Puppets occupy street”. Chiar în luna ianuarie artiştii de la „Colibri” vor începe lucrul la un nou spectacol, „Hansel şi Gretel”, în paralel urmând să se desfăşoare încă o serie a atelierelor de creaţie pentru copii şi tineri. Tot în prima parte a anului viitor este anunţat un proiect foarte ambiţios, niciodată pus în scenă în România. „Vom monta un spectacol care îl va avea în prim plan pe Zorro, unul dintre cele mai cunoscute personaje din literatură, cinematografie şi desene animate. Noi o să-l aducem pe scenă cu mijloacele noastre specifice, de teatru de păpuşi şi de teatru de animaţie”, a anunţat Adriana Teodorescu, adăugând că viziunea regizorală îi va aparţine lui Cristian Mitescu, cel care a montat la Craiova şi „Vrăjitorul din Oz”, adaptare după L. Frank Baum, un spectacol de mare succes.

Festivalul „Puppets occupy street” – Fire Edition

Unul dintre cele mai importante evenimente ale noii stagiuni va fi cea de-a III-a ediţie a Festivalului „Puppets occupy street”. „Va fi o ediţie dedicată focului – Fire Edition –, cel puţin la nivelul pe care l-a avut Water Edition, cea de anul acesta. Va creşte numărul artiştilor invitaţi, ca şi cel al evenimentelor care vor avea loc. Vor creşte calitatea şi gradul de adresabilitate către profesionişti. Pentru că, aşa cum am mai spus, îmi doresc din tot sufletul ca acest festival să devină un brand al oraşului, ca el să fie cel puţin la fel de important pentru breaslă şi pentru comunitate cum este Festivalul de la Avignon sau de la Charleville-Meziere, din Franţa”, a declarat Adriana Teodorescu.

***

Noua stagiune va mai cuprinde vernisaje în ţară ale expoziţiei itinerante „Cartea, păpuşa, povestea” şi participări ale păpuşarilor craioveni la mai multe festivaluri naţionale şi internaţionale, „pentru că este cazul să facem cunoscut şi în alte ţări numele teatrului ca marcă a Craiovei”, consideră conducerea instituţiei. De asemenea, va creşte numărul parteneriatelor pe care teatrul le are „nu numai cu instituţiile culturale din Craiova şi Oltenia, ci şi cu ONG-uri care au grijă de oameni mai puţin norocoşi, în special copii şi tineri”. „Vrem ca toţi craiovenii să se bucure de tot ceea ce teatrul este obligat să le ofere – acces la cultură şi educaţie culturală”, a mai spus Adriana Teodorescu.

Adriana Teodorescu
Adriana Teodorescu

„Intenţionăm să ne mărim trupa, dar asta depinde de bani… Suntem o echipă foarte mică, iar eforturile pe care le facem sunt foarte mari. Am putea să facem mult mai multe dacă am fi şi mai mulţi”, a declarat, în cadrul conferinţei de presă de ieri, managerul Teatrului „Colibri”. Cu acest prilej, Adriana Teodorescu a anunţat că actorilor craioveni li s-a alăturat, de curând, Marin Fagu, actor la Teatrul de Animaţie „Ţăndărică” din capitală, după ce, în această vară, un alt artist bucureştean, Geo Dinescu, a decis să vină la Craiova.

„Din fericire, trupa noastră se măreşte cu oameni profesionişti, cu actori care au demonstrat – şi o fac în continuare – că au talent şi că muncesc foarte mult, cu dăruire şi smerenie pe scenă. Marin Fagu este nu numai absolvent al Secţiei de păpuşi şi marionete din cadrul UNATC Bucureşti, ci şi doctor în această specialitate. Cred că dă un plus de valoare artistică trupei noastre”, a adăugat managerul. Pe Marin Fagu publicul îl va putea vedea pe scenă în gala din debutul stagiunii, dar şi sâmbătă, 7 noiembrie, de la ora 18.00, în spectacolul „Frumoasa din Pădurea Adormită”.

«Ce m-a bucurat foarte mult a fost că după această ediţie a Festivalului „Puppets occupy street” au fost artişti – actori, regizori, scenografi – care şi-au manifestat dorinţa să vină în trupa Teatrului „Colibri”», a mai spus Adriana Teodorescu.