Zăpada ne va costa 1,4 milioane de euro – Solomon: „Să deszăpeziţi bine!”

1
65

Primarul Craiovei, Antonie Solomon, a mers, ieri, la stadionul “Ion Oblemenco” pentru a superviza utilajele de deszăpezire şi, totodată, pentru a da liber la cheltuieli. Chiar dacă ninge sau nu, municipalitatea trebuie să deconteze de la buget câteva milioane bune pentru orele de aşteptare ale maşinilor şi lucrătorilor.

Autorităţile locale au respectat calendarul şi au sunat ieri, la începutul lui decembrie, adunarea maşinilor care vor efectua activitatea de deszăpezire pe străzile din Craiova. Unele mai noi, alte mai vechi, utilajele au fost aduse de cei patru operatori care vor presta la zăpadă în această iarnă şi au fost aliniate, pentru expoziţie, în parcarea stadionului “Ion Oblemenco”. În prezenţa directorilor şi ai şefilor de echipă, primarul Antonie Solomon a inspectat maşinile şi a cerut explicaţii tehnice cu privire la modul cum se va îndepărta zăpada din oraş. În mijlocul parcului de maşini, a fost amplasată şi o hartă a municipiului pe care responsabilii cu deszăpezirea au detaliat planul de acţiune.

Se va circula în condiţii de iarnă

După aproximativ o jumătate de oră, edilul-şef al Craiovei a putut trage concluzia că, oricât de grea va fi iarna, îndeosebi în privinţa căderilor de zăpadă, craiovenii nu trebuie să-şi facă probleme referitoare la trafic. “Nu cred că vor fi probleme în această iarnă, pentru că mi s-a spus că sunt foarte bine pregătiţi. Acum au arătat şi că ştiu să se mobilizeze, iar eu am văzut că toate utilajele cu care vor ieşi la intervenţii sunt gata să deszăpezească la orice oră i-am chema pe drumurile şi arterele principale ale oraşului. Oricum, important e ca în Craiova să se circule în condiţii normale de iarnă, iar eu voi urmări să se întâmple acest lucru. Să deszăpeziţi bine!”, li s-a adresat Solomon persoanelor implicate în deszăpezire.

Sirop ţine factura la secret

Potrivit autorităţilor locale, deszăpezirea oraşului se va face cu 83 de utilaje, dintre care 30 ale SC Salubritate SRL şi 53 de maşini închiriate de la societăţile Delta ACM ’93 Bucureşti şi Sondrio. Pe lângă banii pe care îi vor plăti pentru intervenţii efective de ridicat şi transportat zăpada, autorităţile sunt obligate să plătească, de ieri, şi orele de aşteptare a acestor maşini. Întrebaţi care este bugetul pentru acţiunea de îndepărtare a zăpezii de pe străzile din Craiova, reprezentanţii Salubrităţii – care coordonează acest plan – s-au făcut că… ninge: “Nu avem o sumă fixă pentru deszăpezirea din acest an, adică vom plăti în funcţie de cât va ninge”, a declarat, ieri, Flavius Sirop, administratorul societăţii Salubritate Craiova.

Şi, totuşi, cât ne costă această zăpadă?

Directorul fostului serviciu public, Sorin Ciobanu, a oferit, în schimb, o primă estimare a facturii de deszăpezire. Mizând pe experienţa din anii trecuţi, acesta susţine că, indiferent care vor fi cantităţile de zăpadă din Craiova, municipalitatea trebuie să aibă disponibilă o sumă de 60 miliarde de lei vechi, echivalentul sumei de 1,4 milioane de euro. “Cam aşa am cheltuit şi iarna trecută şi ar trebui să ne învârtim în jurul acestei sume, cu atât mai mult cu cât tarifele de acţiune, ca şi cele de aşteptare au rămas neschimbate”, a declarat Sorin Ciobanu. Pentru iarna 2010-2011, municipalitatea a decontat iniţial 50 miliarde de lei, sumă care a fost suplimentată ulterior pe motiv că iarna s-a prelungit şi cheltuielile au fost peste prevederi.

Delta şi Sondrio, abonate la deszăpezire

Cele două societăţi care şi-au prezentat, ieri, utilajele, Delta şi Sondrio, primesc bani de la buget pentru deszăpezire de ani buni încoace. Pentru iarna 2007-2008, Primăria Craiova a fost semnate contracte cu patru firme, prin negociere directă, între care şi SC Sondrio Imex SRL care a primit atunci 714.613 de lei. În iarna următoare, 2008-2009, intră în pâine şi SC Delta ACM 93 SRL, care primeşte pentru activitatea  de ridicare a zăpezii din Craiova suma de 2,36 milioane de lei, alături de SC Sondrio Impex SRL, care a încasat puţin peste 500.000 de lei. Pe 19 octombrie 2009, a fost semnat un contract, pentru patru ani (2009-2013) cu firma SC Delta ACM SRL, în valoare totală de 32 milioane de lei. Pentru iarna 2009-2010, societatea a primit de la buget 3 milioane de lei, iar pentru iarna 2010-2011 o sumă de 4,4 milioane de lei.

 

Comments are closed.